Археологически парк ще привлича туристи в Раднево

Нов проект по оперативна програма Регионално развитие, спечелен от Община Раднево, ще даде възможност за  изграждане на голям археологически парк, който ще превърне през следващите години миньорския град в притегателно място за туристи от цял свят.

Идейната концепция е на  Пламен Караилиев – в него е уточнено във всяка една структура какви движими и недвижими копия на културни паметници ще бъдат включени.

Паркът ще е разположен на 13 декара площ, срещу паметника на Свети Иван Рилски, в близост до сегашната бензиностанция на Лукойл. Оградата ще е имитация на крепост, а вътре ще са представени  макети на 14 обекта от региона, като само един от тях не е проучен с финансираните от „Мини Марица-изток” спасителни археологически разкопки. Всичко проучено и унищожено, ще може да бъде представено в мащаб 1:1.

Ще има амфитеатър със сцена, наблюдателна кула със стопански постройки от село Помощник, порта с две кули от  ранно византийска крепост от Полски градец – единствената намерена наблюдателна кула от римско време на юг от Стара планина, раннохристиянска базилика  от околностите на с. Полски градец, тракийското погребение на 13-годишното момиче на име Теодора, средновековни жилища от Гледачево… Ще има защитни покрития за обекти, за които се налага.

По сегашни оценки, реализирането на археологическия парк ще струва около 4-5 млн. лева. В Югоизточна Европа такъв  няма построен. Донякъде може би ще прилича на „Етъра” край Габрово, но той е за Възраждането, а радневският ще бъде за времето до Средновековието, като всяка една епоха ще бъде представена в него.

„Изключително ценен археологически фонд има тук и той трябва да се види”, завърши емоционално Пламен Караилиев.

вестник Марица Изток, chambersz.com
Advertisements

3 Comments Add yours

  1. Мария Христова каза:

    Останах приятно изненадана от този проект !!!! Надявам се следващия път, когато се прибера в отпуска от Кипър да го посетя….!!!!!!!!!!!!! Чудесно начинание за града ни !!!!!!!!!!!

  2. krasi каза:

    Браво, дано го видим скоро 🙂

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.