Търсят Атлантида в Черно море

DeviantArt

ЕКСПЕДИЦИЯ за търсене на митичната Атлантида започва това лято в Черно море, каза пред „168 часа“ изследователят Христо Смоленов.

Той ще е в ръководството на експедицията заедно с проф. Петко Димитров от Института по океанология във Варна. Смоленов открива, че много от артефактите на най-старото обработено злато на света, намерено в прочутия Варненски некропол, всъщност са уникални еталони за измерване на ъгли, разстояния и пропорции. Тези мерни единици 2000 години по-късно са използвани при строежа на великите пирамиди в Египет. Нашите артефакти и кости са отпреди седем хилядолетия, а датировката им е правена във водещите световни лаборатории за радиовъглероден анализ. Сензационното е, че както египетската , така и шумерската система за измерване се базират на

мерните единици от Варненския некропол

Според Смоленов това говори за цивилизационно сходство помежду им. Както и за възможността находките да се от изчезнала силноразвита цивилизация. Каквато се предполага, че е имало на Атлантида.
„В експедицията ще участват учени от Катедрата по морска геология и археология към Института по океанология към БАН – казва Смоленов.

ДОСТОВЕРНОСТ: Измерванията на Христо Смоленов са правени с точност до десетки от милиметъра.

– Ще имаме на разположение подводница и кораба „Академик“. Знаем, че на около 60 км от сегашния бряг на Черно море, на дълбочина около 90-95 м е разположен старият бряг на морето, което тогава е било сладководно езеро. По плажовете има следи от сладководна фауна, там е открит и уникален артефакт, наречен шеговито от проф. Петко Димитров

„Чинията на Ной“

Проф. Димитров е участвал в няколко експедиции за търсене на Атлантида в чужбина – в Атлантическия океан, Тиренско и Средиземно море.
„След тях останах с убеждението, че трябва да търсим в Черно море“, казва той пред „168 часа“. Засега единствените сведения за съществуването на митичната Атлантида са на древногръцкия философ Платон.
„Ако правилно се прочете Платон и в двата му диалога „Тимей“ и „Критий“, той дава описание на Атлантида, което ориентира търсенето отвъд Херкулесовите стълбове (Гибралтарския проток – б.

ТОЧНОСТ: Златният артефакт служи за транспортир.

а.) – казва Смоленов. – Това означава само, че Атлантида не е в Средиземно море.“ Двата края на Средиземно море завършват с два пролива. Единият е Гибралтар, а другият Босфорът. Мнозина приемат, че мястото на Херкулесовите стълбове е при Гибралтар.
„В Древния свят има много повтарящи се топоними. Например Тива в Египет и Тива в Гърция. Аз съм бил и от двете страни на Гибралтарския пролив – и от испанската, и от мароканската. Всеки знае, че оттам другият бряг просто не се вижда – казва Смоленов.

ХАРМОНИЯ: Керамичната златна чиния е изградена въз основа на Златното сечение. Виж още…

Advertisements

One Comment Add yours

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.