Шеста степен на опасност в японската АЕЦ “Фукушима”

Седмица след разрушителното земетресение, ядрената заплаха в Япония е повишена до максимална степен. Премиерът на страната призна, че ситуацията в атомната централа „Фукушима“ е много сериозна. Продължава обливането с вода на проблемните реактори. Експерти признават, че нямат представа дали огънят е овладян.

„Повишихме степента на значимост на инцидента в ядрената централа „Фукушима“ 1 от пета на шеста степен и уведомихме за това международната агенция за атомна енергия“, обясни Хидехико Нишияма, ръководител на японската Агенция за ядрена безопасност.

В телевизионно обръщение към нацията премиерът Наото Кан изрази надежда, че страната му ще се справи с трагедията, но призна, че обстановката е тежка.

„Оповестили сме всички факти, казали сме ги на японския народ, както и на международната общност. И трябва да ви кажа, че ситуацията в централата „Фукушима“ не вдъхва оптимизъм“, заяви премиерът на Япония Наото Кан.

Като най-песимистичен план за овладяване на ситуацията японските експерти обмислят и запечатването на реакторите с бетонен саркофаг. BTV

 

Advertisements

One Comment Add yours

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s