Коя е най-дългата дума?

Понякога дължината наистина има оправдание – техническите научни термини например достигат до стотици, дори хиляди знака.

Най-дългата дума във всеки език зависи от правилата за формиране на думи и може да се приеме за официално съществуваща, ако е включена в голям официален речник или се използва достатъчно често в езика.

В българския най-дългата, всеобщо позната дума, която обаче не присъства в правописните речници е „непротивоконституционствувателствувайте“.

Със своите 39 знака обаче тя далеч не може да се мери с най-дългата дума в английския, която е съставена от… 189 819 букви. Това е пълното химическо име на най-дългият известен протеин. Започва с Methionyl… и след малко повече от 189 000 знака завършва на …isoleucine.

Най-дългата дума, която е публикувана в речник на английски обаче е Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis (само 45 знака). Тя е съставена изкуствено, за да претендира именно за „титлата“ най-дълга дума в английския език, но постепенно е развила независима употреба в медицината.

През 1996 г. книгата на рекордите Гинес призна Donaudampfschiffahrtselektrizitatenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft за най-дългата публикувана дума на немски. Тя е от 79 знака и означава част от австрийска корабна компания, която превозва пътници и товари по Дунава.

В холандския най-дългата дума е от 49 знака и означава „приготвяне за детско карнавално шествие“: kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamheden.                   Тя също е призната от световната книга на Гинес през 1996 г.

Испанският е далеч по-скромен и най-дългата дума в употреба е от само 24 букви: electroencefalografistas. Означава специалисти, които се занимават с електроенцефалография.

Имена

Най-дългото име на място в англоезичните страни е Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukaka -pikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu. Името е маорско и е съставено от 85 знака. Това е връх с височина 305 м над морското равнище, който се намира в Нова Зеландия.

В Уелс има селце, наречено Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Името може да бъде преведени като „църквата „Св. Мери“ в котловината на белия лешник, близо до бързия водовъртеж и църквата „Св. Тисилио от червената пещера“.

Наскоро беше разрешен и дългогодишен спор как точно се пише най-дългото име на място в САЩ. Това е езерото Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg е Уебстър, Масачузетс. Според една от версиите означава: „ти ловиш риба от твоята страна, аз ловя риба от моята и никой не лови по-средата“. За съжаление, митът за това благозвучно значение е бил развенчан.

Радослав Сидеров
Facebook / Twitter

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s