Българин стъпва на Марс през 2025 година

Снимка: nasa.gov

Варна

Ще има българин, който ще участва в мисията „Марс 500“ в 2025 година, каза във Варна третият български космонавт полк.Красимир Стоянов. До 2000 г. той беше помощник директор на института за космически изследвания, а сега работи към ВВС.

Нашата космическа оранжерия, която летя на „МИР“ ще намери място и в провеждането на мегаексперимента до червената планета, смята българският космонавт. Десетгодишният проект е под ръководството на Таня Иванова и е за отглеждане на земни растения в условията на безтегловност, от които се нуждаят космонавтите. Това припомни проф.д.т.н.инж.Гаро Мардиросян, научен секретар на БАН – институт за космически и слънчево-земни изследвания.

Новото в оранжерията е използването на микропроцесори, които симулират слънчева светлина. За космонавтите на Марс небесният парник ще даде пшеница от зърно до зърно, която се жъне ръчно, салата и марули, обясни още той.

Българските учени се надяват от „Роскосмос“ да изстрелят през 2012-2013 г.сателита по другия голям проект „Балкан Сат“. Цената на извеждането му в орбита е 500 хил.евро.

Със сателита ще се получава информация в реално време със закъснение само части от секундата за природни бедствия на Балканите – наводнения, горски пожари, замърсяване на атмосферата.

Данните ще се ползват от МОСВ, Гражданска защита, транспортното министерство и други ведомства. Серия дозиметрични апарати по проекта „Люлин“, които измерват нивата на радиационно замърсяване, един от най-опасните фактори в многомесечните полети, също ще намерят приложение в мисията „Марс 500“ през 2025 година.

Кръстина Маринова

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.