Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?


Планетата ни, както вероятно знаем, е гигантски магнит. Затова компасите сочат винаги на север. Използвайки услугата Google Earth, през миналата година учени от университета на Дуисбург-Есен откриват, че животните в стадата винаги се ориентират по магнитното поле на земята и гледат или на юг, или на север.

Анализирани са стотици стада от различни животински видове в няколко държави и всички те се държат еднакво. Животните имат вътрешен компас и го следват, нагаждайки се към магнитните силови линии на земята, без значение дали в конкретния момент пасат или почиват.

Нещо повече, там където географския север е много отместен от магнитния север, животните се ориентират по-силата, тоест към магнитния. Това доказва недвусмислено, че тревопасните усещат и се нагаждат по магнитните силови линии, а не по географските юг и север.

Ситуацията обаче се променя при наличие на силно електромагнитно поле. То обърква животните и те губят своята ориентация. Същият екип учени установява това като следи чрез Google Earth стада, пасящи под електропроводи. Последните генерират силно магнитно поле, което заблуждава тревопасните и в някои случаи те се ориентират (отново всички заедно) по „новите“ магнитни силови линии. В някои случаи това е означавало изток-запад. С отдалечаването от електропровода, ефектът е намалявал, като накрая отново земното магнитно поле е ставало причина за разположението на животните.

Интересна наука, нали?

Прочее, известно е, че прилепите, мишките и хамстерите, както и някои бактерии, също имат „магнитно“ сетиво. При част от тях то се дължи на наличието на минерала магнетит в главите им. При тревопасните причината е неизвестна. Като хипотеза се коментира, възможността фоточувствителна молекула с име cryptochrome да обуславя усещането за магнитно поле. Накратко, тази молекула реагира на синя светлина и образува два свободни радикала (несдвоени електрони), които имат магнитни свойства. Спиновете на електроните са свързани и по ориентацията им се добива представа за посоката на магнитното поле. /capital

 

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.