10 природни чудеса, за които може да не сте чували

1. Памук Кале

Памуккале (на турски: Pamukkale, в превод: Замък от памук ) е известен малък турски курортен град във вилаета Денизли, отстоящ на 30 км северно от град Денизли, но също така и удивителен природен феномен в околностите на градчето.

Водни струи от древния град Хиераполис, богати на минерални соли, падайки от голяма височина, създават причудливи, вкаменени, ослепително бели каскади. В това живописно място действието на горещите извори, съдържащи калциев окис, довежда до образуването на варовикови отлагания върху скалистите тераси. Горещите извори Памуккале извират от недрата на планината Кал Даъ в Западен Анадол, Турция. Водата с температура 37°C излиза, клокочейки изпод земята, и в изумителни каскади се спуска надолу по поредица от около сто тераси. Водните струи са издълбали терасите и във вдлъбнатините са образували топли водни басейни. Повечето имат ослепително бял цвят, но някои са жълтеникави или кафяви. За съжаление, замърсяването на околната среда се отразява върху свежестта на цветовете.

2. Ледените кули на вулканът Еребус

Еребус в Антарктида е най-южния активен вулкан на Земята. Висок е 3794 m. Представлява 4 конуса един в друг. Последното му изригване е в периода 1972-74. Открит е през 27 януари 1841 г. от полярния изследовател Джеймс Кларк Рос и е наречен на един от корабите на експедицията, чието има идва от Ереб- божество от гръцката митология, син на Хаос.

3. Флай Гейзер

Този гейзер се намира в щата Невада, САЩ. Въпреки, че изглежда твърде нереален, той е истински. През 1916г. собствениците на тази земя са търсели вода, с цел да създадат голяма ферма. Те откриват вода  и кладенеца работи добре в продължение на години. Един  ден обаче пробивната машина попада на геотермален джоб с вода и резултатът е …гейзер .

4. Каша-Катув Тент Рокс

Каша-Катув Тент Рокс се намират в Ню Мексико. Те са се образували преди 6-7 млн години в резултат на вулканични изригвания. А точно тези гладки форми са придобили благодарение на ерозията, която са претърпели хиляди години. Някои от скалите са високи над 30 метра.

5. Лунната долина

Ischigualasto, което означава „мястото, където да поставите Луната“ е отдалечена долина в Аржентина. Тя е осеяна със скални образувания, образувани от ветрова ерозия, повечето в формата на топки. Долината е богата на изключително много и разнообразни растителни и животински фосили, които биват изследвани от учени от цял свят.

6. Местността Данксия

Този уникален геоложки феномен, известен като „Данксия“, може да се види на няколко места в Китай. Този пример се намира в Zhangye, провинция Гансу. Данксия, ​​което означава „розов облак“, е специален релеф, който се е формирал от ерозирал червеникав пясъчник. Данксия се простира през шест субтропични района. Прилича повече на повърхността на Марс със своите червени камъни, дефилета, естествени колони и други чудни форми.

7. Омагьосаният кладенец

Poço Encantado, или Омагьосаният кладенец се намира в национален парк Чапада (Шапада) Диамантина, на 400км по земя от Салвадор, столицата на щата Баия. Този воден басейн е дълбок над 35м, а водата е толкова кристална, че се вижда всичко на дъното.

8. Каменната гора

The Shilin (на кит. каменна гора) е уникален пример за карстов релеф. Скалите са варовикови и са оформени от водата, която се процежда през повърхността на земята и разрушава всичко, освен стълбовете. Тази местност е известна от династията Мин, като първото чудо на света.

9. Wulingyan, Hunan

Регионът Хунан ( Китай) е изпълнен с невероятни скални образувания. Уникалният Wulingyan е една от най-големите атракции. Геоложкото чудо е образувано от 3000 варовикови карста. Към това можем да добавим няколко водопада и една от най-големите варовикови пещери в Азия.

10. Салар де Уюни

Салар е е най-голямото солено сухо езеро. Разположено е върху площ от 10,582 кв.м. Намира се в югозападна Боливия на 3,656 м над морското равнище. Смята се, че езерото съдържа 10 милиарда сол, от които годишно се извлича по-малко от 25 000 тона.

Радослав Сидеров
Facebook / Twitter

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s