T-box – железопътна линия, която се захранва от вятъра

Снимка: coroflot

Съвременния железопътен превоз става все по-екологичен.

Като допълнение на това, влаковете от ден на ден стават по-бързи.

Дизайнерите Ale Leonetti Luparini и Qian Jiang в прототипа T-box предлагат вариант, който ще направи това превозно средство още „по-зелено”.

Както вече коментирахме в статията за домашната вятърна електростанция AERO E, енергията на вятъра е неизчерпаема и само остава да бъдат откривани начини за възможно най-ефективното и оползотворявана. Основна роля в този проект играят траверсите на железопътната линия.

Те няма да бъдат дървени или каменни каквито се използват в момента, а ще представляват своеобразен генератор, който ще произвежда електрическа енергия под действие на завихрянето, което се получава при преминаването на влака по релсовия път. Авторите на проекта са направили изследвания с двеста метрова влакова композиция, като са използвали 150 подобни генератора, разположени върху 1 километров участък от линията. Така при скорост на влака 300km/h те са успели да генерират 2,6kW електричество.

Естествено Ale Leonetti Luparini и Qian Jiang имат много по-крупни планове и са се насочили към 345-километровата отсечка между тайванските градове Тайбей и Гаосюн. Изчисленията сочат, че за това разстояние влакът ще генерира 897kW енергия, което означава, че ще бъдат спестени 359 килограма въглища и 897 килограма въглероден двуокис. А какво ли ще стане ако този проект се реализира по целия свят?

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.