Най-старото дърво в България

През 2011г. ще се навършат 1666г. от израстването на фиданката от вида летен дъб (Quercus robur) в центъра на днешното село Гранит, Старозагорско.

Дървото е най-старото дърво в България и най-старото живо широколистно дърво в Европа.Преклонната възраст на дъба е доказана научно през март 1982 година чрез Преслеров свредел и е установено, че рожденната година е 345 г. от нашата ера.

На какво ли не е бил свидетел „Старият дъб“, както галено го наричат местните… Дъбът е висок 23.40 метра, дебелината на ствола му е 2,38 м, обиколката на стъблото – 7.46 м (на височина от земята 1,30 м), а хоризонталната проекция на короната му покрива 1017.36 кв.м. Летният дъб е обявен за защитен обект „Вековно дърво“ през 1967 годинасъс заповед на Министерството на горите и горската промишленост. Записан е в Държавния регистър за природните забележителности под номер 388.

За съжаление вековете, замърсяването на въздуха и човешката дейност са оставили следите си върху това величествено дърво. От огромната, прекрасна, зелена корона през 1969 година се счупва най-големият клон от северната страна. През 1983г. е направено укрепване на хоризонталните клони с дървена конструкция, по-късно заменена със стоманена. В последните години процесът на съхнене на дървото се засилва. Добре, че мястото е оградено и за дървото се полагат грижи.

Наоколо има и други дървета от същия вид – явно старият дъб се е погрижил за потомство. Поклон пред величието на природата!

inews.bg
Advertisements

One Comment Add yours

  1. Spun каза:

    много е красиво

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.