Нибиру – Планетата X

Нибиру е предполагаема планета, свързваща се с предсказанието за края на света от маите през декември 2012 г. Смята се , че тя е десетата от Слънчевата система и ще се сблъска със  Земята именно по време на зимното слънцестоене през 2012 г. Първите сведения за тази планета са дадени от Шумерите – древна цивилизация , населяваща Месопотамия през 23-тото до 17-тото столетие пр.н.е..

Захария Ситчин, който пише художествени произведения свързани с шумерите, твърди че е открил документи от тази цивилизация, описващи орбитата на Нибиру. Според него тя се движи около Слънцето с период на въртене 3600г.

Нанси Лидер, самопровъзгласила се за екстрасенс и медиум, казва, че се е свързала с обитателите на тайнствената планета. Те и съобщили , че Земята е застрашена от сблъсък с мистичната планета Нибиру.

През май 2003 г. е бил предсказан „фаталния” сблъсък с планетата , но тъй като той не се състоял , е бил отложен за декември 2012 и съвпаднал с края на календара на маите-21 декември, 2012г.

Името на Планетата X се свързва с Вавилонската астрология и с името на Бог Мардук. Името на „невидимата” планета се появява и като фигура с второстепенна роля в поема за създаването на Вавилон, записана в библиотеката на асирийския владетел Ашурбанипал ( 668–627 г. пр.н.е) .

Както, обаче споменах по-горе цивилизацията на шумерите съществува много по-рано. Учените опровергават твърденията за Нибиру, давайки реални писмени свидетелства за Месопотамия, за разлика от фантастичните произведения на Захария Ситчин.

Шумерите наистина са били велика цивилизация, но са оставили много малко писмени сведения свързани с астрологията. Не са знаели за съществуването на Уран, Нептун и Плутон. Не са предполагали , че планетите са зависими от Слънцето и се въртят около него.

Всички тези твърдения за Нибиру и развитата писмена астрология на шумерите са само плод на въображението на Ситчин, твърди Дейвид Морисън от института по астробиология на НАСА. Дейвид опровергава и слуховете, че през 1983 год. Нибиру е била открита под името Ксена или Ерис (Ерида). Тогава дори водещите издания публикуват сведенията за десетата планета.

Дейвид твърди , че през 1983г., в продължение на 10 месеца, чрез инфрачервеният спътник IRAS на НАСА, са проведени изследвания.

Изводът от тях бил откриване на 350 000 инфрачервени източници, но нито един от тях не бил Планетата Х. Тъй като в началото не всички инфрачервени източници били идентифицирани, се започва провеждането на допълнителни изследвания с по-мощни уреди на Земята и в Космоса.

Още повече слухове за невидимата планета се появяват през 1984г. след публикуването на статия в Astrophysical Journal Letters. Във въпросната статия се обсъждат инфрачервени източници, които нямат партньори или „двойници”. През 1987г., обаче излиза нова статия, според която тези тайнствени обекти са далечни галактики. Изключение прави само един обект, който представлява късче инфрачервени завихряния.

След всички тези статии продължава да се твърди , че Нибиру е мит, доказването на който е невъзможно, поради липсата на каквито и да било факти.

Много хора обаче продължават да вярват в откриването на тази планета и в това, че информацията за Ерис е засекретена. Дейвид обяснява , че терминът Планета Х се използва от астрономите, когато става дума за възможен или предполагаем обект. След като той бъде открит му се дава реално име, както в случая с Ерис. След като е открит , обекта започва да се нарича с постоянно и реално име.

За планетата Ерис знаем , че е планета джудже. Намира се извън Слънчевата система и е част от малка група планети с малки размери. Ерис е по-малка от Луната и се движи по нормална , несмущаваща орбита, както и останалите планети „малчугани”. Орбитата на Ерис е много далеч от нас и не се приближава на повече от 4 милиарда мили от нас.

Дали да вярваме в Нибиру – мистичната и невидима за хората планета и на фаталния сблъсък през декември 2012г. зависи от самите нас, и от това до колко вярваме във всичките твърдения на учените и книгите.

Всичко зависи от нас.

Т.Т

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s