Първи снимки на астероида Веста


Роботизираната космическа сонда на НАСА, навлязла в събота в орбитата на астероида Веста, сега успя и да заснеме повърхността му.
Веста, който е с формата на картоф, се явява вторият най-голям астероид в астероидния пояс между Марс и Юпитер.

В събота сондата Dawn (“ Зора „) подаде сигнал към лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена, Калифорния, че е навлязла в орбитата на астероида.

Днес от нея са били получени и снимки от повърхността на Веста, намиращ се на около 188 млн. км от Земята.

Изображенията показват, че астероидът има сложен релеф, на който са се съхранили следи както от неговото формиране и еволюция, така и на Слънчевата система като цяло.

Сондата бе изстреляна през септември 2007 г. с цел изучаването на Веста и планетата джудже Церера.

Към Церера, класифицирана до 2006 г. като астероид, „Зора“ ще потегли през юли 2012 г., като ще я достигне три години по-късно.

Веста и Церера са планети джуджета, чиито растеж е бил спрян от образуването на Юпитер. Те са избрани да бъдат подробно изследвани, тъй като са двете най-масивни протопланети, останали непокътнати от формирането им насам. 


Церера е примитивна и ледена, а Веста – развита и суха. Двете са доста различни и изучаването им ще помогне на учените да разберат как са се формирали скалистите и ледени тела в нашата система.

Освен това се очаква те да получат информация за това как и при какви условия може една скалиста планета да задържи вода.

„Зора“ е първата в света сонда, обикаляща около обект от астероидния пояс между Марс и Юпитер. Там апаратът ще остане в продължение на една година, провеждайки различни проучвания.

Точното времетраене на мисията все още не е съвсем ясно изчислено. То ще зависи до голяма степен от гравитацията на Веста, на базата на която ще бъдат определени по-точни срокове.

Сондата е част от програма на НАСА, започнала през 1992 г. с идеята за разработване на нови технологии, които да направят планетарните мисии „по-бързи, по-добри и по-евтини“.

текст: vesti.bg

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.