Дворецът Бленъм – най-изящният господарски дом

От безбройните английски исторически домове Бленъм оправдано е най-прославеният. Неговият размер и разкош са доказателство за богатството на историята му: той е дар от една благодарна кралица Ан на генерал Джон Чърчил, първия херцог на Марлборо, след неговата съкрушителна победа над французите през 1704г. в Бленхайм, малко баварско селце край Дунав. Достоен за един победоносен генерал, пищният дворец – безличен по размери, но неоспоримо впечатляващ – е английският отговор на Версай.

Тук през 1874 г. е роден сър Уинстън Чърчил, британският лидер през Втората световна война. Смятан за най-изящният истински бароков господарски дом в Британия, той е разположен сред 2000 акра на това, което някога са били кралски ловни полета за саксонските крале.

Макар господарският дом да се е променил малко в структурно отношение след завършването му през 1722 г., паркът и градините, първоначално оформени от Хенри Уайс, градинаря на кралица Ан, са били преобразувани през 60-те години на ХVІІІ в. от Ланселот „Възможността“ Браун, великия ландшафтен градинар, който добавя езерото Бленъм. Все още впечатляващи, земите са една огромна разчертана карта и включват известния лабиринт Марлборо, най-големия лабиринт в света от жив плет.

На пешеходна дистанция от двореца Бленъм и построен много по-рано, направеният от дървени греди хан „Федърс“ обещава забележително похапване в неповторима атмосфера. Буен огън в огнищата, гредоредни тавани и един красив външен двор подканват да останете за пренощуване в приятна селска среда, която контрастира с близостта на Лондон.

/nasamnatam.com
Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s