Проклятие виси над Народното събрание

wikimedia.org

Всички председатели на парламента след промяната са правели неуспешни опити да го преместят. За най-удачното място за това се е считал партийният дом. Там се е намирал просторният кабинет на Тодор Живков. Някои са били възпирани от мисълта, че там все още бродят червени призраци. Знае се също, че недоволни студенти редовно са препикавали зданието още преди 10 ноември. Тази сграда също е обременена, поради факта, че само няколко седмици след спечелване на конкурса за преустройството на фасадата й чрез стъклена защитна завеса, авторът на проекта арх. Борис Камиларов умира загадъчно. Знае се, че и най-непредубедените в парламента и извън него свързват тъмната прокоба със забавянето на самото преместване на институцията.

Дори проф. Герджиков – екс председател на Народното събрание в периода 2001 – 2005, провежда конкурс за проект за преместване на парламента в сградата на Партийния дом. Пак той се отказва от тази идея след като победителят в конкурса архитект Камиларов почива. Герджиков се отказва също и поради слуховете, че присвоява пари във връзка с готвената промяна. И досега обаче той е убеден, че законодателният орган трябва да е в Партийния дом. Другото е разточителство – да съществуват две сгради на половин километър, между които да се пътува с микробуси.

Откъде идва съмнението за проклятието, тегнещо над самия парламент? Знае се, че сградата му е построена върху две гробища. Дори се смята, че това е причина депутатите да са недолюбвани от народа и на държавата ни да не й върви. Историческите документи сочат, че под парламента през 5 и 6-ти век е имало  римско гробище. Точно върху него е кабинетът на парламентарния шеф. Под северната му част пък е имало турско гробище, по-известно като позорното гробище. Там през 13-век са погребвани крадци и престъпници. Проектантите са създали два варианти на проекти в суров вид и според двата Народното събрание трябва да се настани в Партийния дом.

източник: razkritia.com
Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.