Дали астероидът Апофис ще сложи край на човечеството?

Дали астероидът Апофис ще сложи край на планетата Земя?

Учените сигнализират, че той се движи заплашително бързо в космическото пространство. Неговата големина (диаметър 300 – 400 м) е доста по-голяма от тази на Тунгуския метеорит (с диаметър 80 метра). Изследователите са се заели със задачата да разработят методи, с които биха могли да предотвратят една евентуална катастрофа.

Независимо, че учените изследват планетите с телескопи още преди 1610 година, а Галилео Галилей публикува първите си астрологически наблюдения, обобщени в „Sidereus Nuncius”.

Но падането на астероиди започна сериозно да вълнува учените от съвсем скоро. До края на XVIII падащите метеорити са били приемани за оптическа измама. Днес изследователите знаят, че ежемесечно покрай Земята прелитат астероиди с големина от 10 до 100 метра в диаметър и със скорост от около 20 километра в секунда. През последните три години по чудо Земята беше спасена от сблъсък с небесни тела.

Но днес заплаха е не само реална, а е и изключително сериозна. След пададето на астероид с диаметър 10 – 15 км е настанал ледниковият период, при който са изчезнали динозаврите, заедно с 80 % от всички видове растения и животни. При падането на тази огромна маса, въздухът бил пренаситен с тонове водна пара, сажди, пепел и прах, които скрили слънчевата светлина месеци наред. Липсата на светлина и топлина предизвикали рязко захлаждане, което погубило много от живите същества по Земята.

Специалистите на НАСА са изучили едва 1% (158 броя астероиди) от всички, които представляват потенциална заплаха за нашата планета. Между 250 и 300 милиона долара са необходими всяка година, в продължение на цяло десетилетие, за да бъдат изучени различните астероиди и методите за предотвратяване на тяхното падане върху повърхността на Земята.

Учени от университета Саутхемтън (Великобритания) са подготвили подробен списък на държавите, които са най-застрашени от евентуални щети при сблъсък с астероид. Програмата NEO impactor определила, че териториите, които биха пострадали в най-голяма степен, се намират в развитите държави. Класацията води Китай, Индонезия, Индия, Япония, САЩ, Филипините, Италия, Великобритания. В първата десетка влизат Бразилия и Нигерия. Най-големи материални щети ще бъдат нанесени в Китай, Канада, САЩ, Япония и Швеция.

инфо: chudesa.net
Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s