Пускат уникални пеещи фонтани във Велико Търново

Снимка: imgrabo.com

ЕДИНСТВЕНИТЕ В БЪЛГАРИЯ ПЕЕЩИ И ГРЕЕЩИ В РАЗНОЦВЕТНИ СВЕТЛИНИ ФОНТАНИ ЩЕ ЗАРАБОТЯТ ОТ УТРЕ във Велико Търново.

Съоръжението е с площ от около 1 декар в парк „Марно поле“ в центъра на болярския град. По идея на кмета на старата столица Даниел Панов от водната каскада ще звучи химнът на Велико Търново „Откога се е, мила моя майно льо“.

Обновените шадравани са на стойност 1.5 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие“. За по-добър ефект от светлинното шоу коритата са облицовани с няколко вида мрамор. 50 дюзи и почти 400 прожектора с различна мощност създават цялостното впечатление от визуалния и звуков ефект, който наподобява уникалното шоу „Звук и светлина“ на крепостта Царевец. Поставени са и предпазни огради. За пешеходците са предвидени подходи от двата края на фонтаните. Освен тях с нов облик са и 3500 кв. м от пешеходните алеи в парка.

Автор на проекта е настоящият общински съветник Николай Николов. След мащабния ремонт консумацията на енергия от фонтаните е намалена с близо 10 пъти.
Заради категоричното изискване по договора за предоставяне на средствата от Брюксел в обновените великотърновски паркове вече няма да могат да се организират тържества. Идеята е да не се повреждат настилките и обновените съоръжения. По тази причина лунапаркът за празника на града ще бъде разположен в Старото военно училище.

Текст: Стилян НАЙДЕНОВ /  borbabg.com

Advertisements

2 Comments Add yours

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s