Замъкът Малахайд (Malahide Castle)

Замъкът Малахайд е от онези средновековни дворци, които са потънали в мистерия и легенди. Той се намира близо до ирландското село Малахайд, на 14 км от Дъблин в посока север. Замъкът се издига на полуостров Хоут, северната част на Дъблинския залив. В превод от ирландски „Малахайд“ означава „На брега на морето“.

Това имение влиза в рамките на природен парк, който се разпростира на площ от 250 акра. За близо 800-те години от създаването си Малахайд функционира едновременно и като крепост, и като частен дом.

Замъкът Малахайд (Malahide Castle) е едно от най-старите исторически крепости в Ирландия. От 1185 до 1975 г. дворецът е частно имение и дом на семейството Талбот. Това е и един от най-дългите периоди в историята на цяла Ирландия, през който една фамилия запазва за толкова продължителен период собствеността над замъка си.

Най-старата част на замъка Малахайд датира от 12 век.

Тяхната фамилия притежава имението 791 години, като единственото изключение е за периода от 1649 до 1660 г., когато Оливър Кромуел дава двореца на Майлс Корбет, след нахлуването му в Ирландия. След смъртта на Кромуел Малахайд е върнат на Талботс.

Днес в замъка Малахайд посетителите могат да разгледат произведения на изкуството, които са част от колекцията на Националната галерия. Дворецът е изцяло обзаведен с красиви и старинни мебели, датиращи от различни периоди.

Радослав Сидеров
Facebook / Twitter

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s