„Огнен пръстен“ в небето над Азия (ВИДЕО)

Снимка: manager.bg

Милиони хора по цял свят станаха свидетели на впечатляващото астрономическо шоу. Въоръжени с необходимите специални предпазни очила с опушени стъкла, японци и американци наблюдаваха пръстеновидното затъмнение, при което Луната се подреди точно пред Слънцето и го закри. Така, на небето се появи огнен пръстен, разказват авторите в BBC.

Явлението беше видимо в маршрут от тихоокеанския регион на Азия до западната част на Съединените щати. То се появи в момент, когато Луната бе в най-далечната си точка от Земята и не блокира светлината на Слънцето напълно.

В Япония бяха организирани „турове за наблюдение на слънчевото затъмнение” в училища, паркове, на лодки и дори в частни самолети. Подобни обиколки бяха предлагани също и в Китай и Тайван. Явлението беше предавано на живо по телевизията в Токио. Когато затъмнението започнало там, завалял лек дъжд, но след това облаците са се отдръпнали, оформяйки перфектните условия то да бъде наблюдавано.

Японският гигант за електроника Panasonic е изпратил екип на върха на планината Фуджи, за да го филмира, използвайки екипировка, захранвана от слънчева енергия. Целта на проекта е била да бъде заснет един от най-красивите природни феномени в света от най-високата планина на Япония. Видео на необикновения феномен можете да гледате по-долу.

В Хонконг наблюдателите нямаха късмет, защото гъсти облаци се спуснаха на небето и закриха гледката. В САЩ хората в Рено, Невада и Оукланд, Калифорния, съобщиха, че са видели феномена много ясно.

Текст: manager.bg
Advertisements

One Comment Add yours

  1. Dreamy каза:

    интересно 🙂

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s