Криптофазия – Тайният език на близнаците

Снимка: bg-mamma.com

Два са термините, които описват този феномен: идиоглосия и сryptophasia (crypto – тайна и phasia – говор, реч).

Криптофазията, освен за езика, е определение и за еднаквата походка и маниери при близнаците.

Тези две определения се отнасят за уникален език, използван от много малко хора и неразбираем за останалите. Наблюдава се при близнаците, породените или отглежданите заедно деца, които изграждат собствена комуникация помежду си.

Децата, които са изложени на множество езици от раждането си, също са склонни към идиоглосия.

Около четиридесет на сто от близнаците (еднояйчни или идентични), развиват някаква форма на автономен език, използвайки прякори, жестове, съкращения или терминология, когато контактуват едни с други. При идиоглосията не се използват местоимения, само собствени имена.

В продължение на десетилетия идеята, че някои близнаци развиват свой собствен език, е източник на голям интерес както за родители, така и изследователи. Но могат ли някои близнаци наистина да измислят уникален език, който никой друг не може да разбере? Вероятно не, казват изследователите.

Учените опитали да изследват две близначки, но срещнали трудности, защото момичетата говорели бързо и постоянно променяли произношението/произнасянето на думите (девойките изглежда имали най-малко 16 различни начини да кажат „картофена салата”).

Изследователите не могли да използват трудно натрупаните си знания по отношение на тайния език на двете момичета и да разговарят с тях, тъй като девойките, чувайки „езика” от устата на възрастните, не можели да спрат да се смеят.

Разликата между частен език и споделено разбиране

„Объркването настъпва, защото при близнаците се наблюдават две явления, които се определят от родителите като един феномен, известен като език на близнаците, таен, уникален или автономен език“, обяснява проф. д-р Карен Торп, от School of Psychology at Queensland School of Technology in Australia и съавтор на няколко изследвания по тази интригуваща тема.

За да се изясни объркването, Торп назовава първия тип на близнашкия език „частен език” – изключително рядка форма на комуникация между двама души и никой друг. Той обикновено се появява при близнаци, които живеят в известна степен в изолирани условия, като в домове с малко социално взаимодействие или устно стимулиране.
Учените, изследват този феномен в последните няколко десетилетия, макар да е изключително труден за тестване, поради това, че децата бързо се отказват от употребата му, освен ако не са изолирани, което не може да се случи умишлено, така или иначе.

Вторият и много по-чест тип близнашки език е „споделено разбиране“, нормална фаза в развитието, когато близнаците са в състояние да интерпретират незрялата, неясна или несъвършена реч на другия.

С други думи, докато малките бъбривци учат правилата на словото, бърборят и практикуват това, което чуват около тях всеки ден, те са склонни да разберат какво казва другия, преди той да го направил и дава облика на „таен близнашки език“ (въпреки че най-често се случва при близнаците, Торп обяснява, че може да се появи и между братя/сестри).

„Споделеното разбиране“ може да включва измислени думи или фрази и вербална стенография. То обикновено се появява ненадейно , когато близнаците са мънички и след това бавно избледнява с времето, когато напреднат с правилното ползване на истинския език. Торп нарича „споделеното разбиране“ нормален социален феномен, а не невероятна или патологична особеност на речта или езика.

Известно е, че децата обикновено спират да ползват „собствени” езици /независимо дали тези езици са „истински” или изградени на базата на грешно произношение/ спонтанно или след назначаване на речева терапия.

Макар да намират за очарователен „езикът на близнаците”, учените се притесняват, че това пречи на развитието на речта им.
Психолозите твърдят, че криптофазията може да навреди на децата, ако се ползва твърде дълго. Речевата терапия при някои деца води до пълно възстановяване, но други нямат такъв късмет.

Изследвания показват, че колкото по-дълго децата практикуват криптофазия, толкова по-слабо се представят на тестове по-късно. Като цяло, колкото повече се отлага научаването на истински език, толкова по-трудно ще става това.

Някои изследвания показват, че близнаците и особено идентичните от мъжки пол, могат да изостанат с месеци по отношение на способността им да се изразяват устно.

Бебетата се учат да говорят най-вече от техните родителите. Родителите на близнаци често са изтощени и стресирани от предизвикателството да се грижат за две или повече бебета и по-малко общуват словесно с децата си. Малките близнаци са заедно почти денонощно и като всеки двама души, които прекарват по-голямата част от времето си заедно, те се научават да разчитат на невербални или стенографски форми на комуникация. Те са в състояние да действат интуитивно в разбирането на жестовете, мърморенето или звуците на близнака си.

„Децата са в състояние да се разбират помежду си с незряла или несъвършена реч, защото се познават много добре, споделят социален свят и история,“ казва Торп. „Това не е нищо необикновено или различно при близнаците, то е същото като при семейните двойки.“

Имитирането на опитите на другия често засилва неправилното произношение. Близнаците са склонни да говорят по-бързо, да съкращават думите или да изпускат съгласни, тъй като се конкурират да надприказват близнака си и да грабнат първи родителското внимание. Накрая, в някои случаи, забавянето на речта може да е резултат от когнитивни или физически последици от преждевременно раждане.

текст: bg-mamma.com

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.