Една от най-редките гъби в света открита в наши планини

Източник: Божидар Стоилов, БГНЕС

Уникален вид гъба – Zeus olympius, една от най-редките в света, е била открита у нас в планините Славянка и Пирин.  Това съобщи в сайта си Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Определянето на вида е потвърдено от учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. Откритието на експертите от РИОСВ-Благоевград е свързано с направените през последните години наблюдения на биологичното разнообразие.

Локализирани са над 30 вида редки гъби, сред които и Zeus olympius. Тя представлява миниатюрна, ярко обагрена в жълто-оранжево дървесна гъба. Видът е открит през 1986 г. в Северна Гърция, в планината Олимп. Заради ограничения район, който обитава, и заради изключителната й рядкост Международният съюз за защита на природата (IUCN) я определя като „критично застрашена“. Поради това тя е включена в публикацията „Видове на ръба на оцеляването“.

Новината за откриването на Zeus olympius на две места в България е невероятна, коментира д-р Дейвид Минтер, един от изследователите, описали за първи път гъбата, който е цитиран в съобщението. Той е и председател на Международното дружество за защита на гъбите.

По думите му гъбата е ново съкровище за природното наследство на България и страната трябва да се гордее с нейните откриватели.

Българските находища се намират на значително разстояние от Олимп, което според експерта означава, че този изключителен вид вече има много по-добри шансове за оцеляване.

Източник: БТА
Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s