Цитати и Биография на Сидхарта Гаутама – Буда

Снимка: wikimedia.org

Сидхарта Гаутама Буда (на санскрит: सिद्धार्थ गौतम; пали: Сидхатха Готама) е индийски духовен учител, поставил началото на будизма. Думата Буда е титла на първото духовно пробудило се същество в една ера. B повечето будистки традиции почитат Сидхарта Гаутама като Върховен Буда (Пали: Саммасамбуда, Санскрит: Самиаксамбуда) на нашата епоха, думата „Буда“ означава „пробуденят“, „просветленият.“) на настоящата епоха. Сидхарта Гаутама също може да се споменава и като Гаутама Буда или като Шакямуни („Мъдрецът на Шакиите“). Буда намерил Средния път, който подобрил крайният аскетизъм, който съществувал в Шрамана вярванията.

Времето, по което е живял Сидхарта Гаутама не е установено точно. Повечето историци в началото на 20 век приемат, че той живее приблизително между 563 и 483 г.пр.н.е., но по-нови изследвания поставят датата на смъртта му между 486 и 483 г.пр.н.е. и дори между 411 и 400 г.пр.н.е. Според традицията Гаутама е роден в малката държава Капилавасту в днешен Непал и през по-голямата част от живота си разпространява своето учение в източните области на Индия, като Магадха и Кошала.

Сидхарта Гаутама е основна фигура в будизма, като будистите вярват, че преданията за неговия живот, учение и правила на поведение са обобщени и запаметени от неговите последователи след смъртта му. Различни сборници, приписвани на Гаутама, са предавани устно от поколение на поколение, като са записани за първи път едва 4 века след смъртта му.

Сидхарта Гаутама е приеман за бог или пророк и от други религиозни течения, сред които индуизма, ислямският клон ахмадие и бахайството. Цялата биография тук.

Цитати:

  • Нека всеки човек насочи първо себе си към това, което е правилно и едва тогава да учи другите

  • Хората дори не подозират, че на всички тях им е съдено да умрат. Ала тези, които знаят това, веднага прекратяват разприте

  • Ако в битка някой победи хиляда пъти по хиляда врагове, а друг победи самия себе си, то из между двамата, именно вторият е най-великият завоевател. Победата над собственото „аз“ е по-добра от победата над всички други хора. Никой не може да превърне в поражение победата на човека, който е превъзмогнал себе си.

  • Не вървете след никого, вървете само след себе си.

  • Можеш да направиш две грешки по пътя към истината: да не го извървиш целия, или въобще да не тръгнеш по него.

  • Не вярвайте на нищо, независимо къде сте го чели или кой го е казал, дори аз да съм го казал, освен ако то не е в съгласие с вашия собствен здрав разум и ум.

  • Да гледаш раждането и смърта на съществата е все едно да гледаш движенията в някакъв танц. Животът е като проблясък на светкавицата в небето, преминава надолу като порой по стръмна планина.

  • Всичко това, което сме ние, е резултат от мислите, които сме имали

Текст: wikipedia.org

Advertisements

5 Comments Add yours

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s