Ретба: Розовото езеро, Сенегал

Снимка: barnorama.com

Ретба, Розовото езеро или Le Lac Rose, е едно от многото места в Африка, които си заслужава да видите. То е нестандартен природен феномен, разположен на полуостров Кап Вер, на около 30 мили североизточно от сенегалската столица Дакар. Езерото е известно и като честа финална точка на световноизвестното рали Париж – Дакар.

Макар името му да предполага неговият цвят да бъде постоянно розов, то всъщност малцина са щастливците, които са го виждали в наситени розови нюанси, тъй като цветът на езерото зависи от времето и от водораслите във водите му. Специфичният розов оттенък на водата се дължи на цианобактерия, като цветът е особено наситен по време на сухия сезон.

Снимка: barnorama.com
Снимка: barnorama.com

Розовото езеро е сравнително плитко и е с много висока соленост – почти 40%, като във всеки литър вода има по около 380 грама сол. На брега му могат да се видят струпани множество купчини и торби със сол, като винаги ще се намери някой от местните, който да ви обясни как се добива солта от водите на Ретба и какво правят с нея след изваждането й. Обикновено добивът се извършва с лодка, с която се достига до по-дълбоките части на езерото. Там човекът слиза и се „гмурка“ във водата, за да извади солта от дъното и да я натовари в лодката. Той обаче не бива да остане в нея твърде дълго, защото високото съдържание на сол уврежда и изсушава кожата.

Освен силно солена, водата на Ретба е и доста гореща, като някои хора я сравняват със сироп. Повечето от работниците, събиращи сол, работят по 6- 7 часа на ден. За да предпазят кожата си от солта те натъркват тялото си с масло от карите (ший).

Снимка: barnorama.com
Снимка: barnorama.com
Снимка: barnorama.com
Снимка: barnorama.com,

Източник

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Vivi Kovachka каза:

    това трябва да се види на живо 🙂

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s