Дордон – страна на вълшебството (Галерия)

Дордон, разположен в южната част на Франция, е 24-тия департамент на страната в региона Аквитания. Кръстен на минаващата през него река, той е един от най-живописните райони в тази част на Европа и не случайно е наречен от американския писател Хенри Милър „страна на вълшебството“. Освен тучно зелена областта е богата на замъци, исторически музеи, църкви в римски стил, средновековни селца, спиращи дъха гледки и вкусни ястия от френската кухня. Хълмистия терен на Дордон е също така идеално място за пешеходен туризъм и колоездене.

Когато французите говорят за Дордон те често използват термина Перигор (Périgord) – името на бивша провинция на Франция, която съответства приблизително на днешния департамент. Района е разделен на четири отделни част – Черен, Лилав, Зелен и Бял Перигор. Смята се, че поради големия брой туристи Черния Перигор е най-красивата част, с добре запазените каменни села, прекрасен замък, реките и праисторическите пещери, но бъдете сигурни, че ще намерите нещо по-специално във всяко кътче на Дордон.

Произходът на Черния Перигор идва от тъмния цвят на дъбовите и боровите гори, но според някои жители той е кръстен така заради трюфелите. Град Сарлат (Sarlat), и селцата La Rogue Gageac и Dommе са само три от местата, които задължително трябва да посетите. Освен с културните си забележителности тази част на Дордон е известна и с гастрономическите си традиции.

Лилавия Перигор, кръстен на цвета на лозята, които покриват хълмовете около  Бержерак (Bergerac), дълго време е бил причина за конфликт между англичаните и французите. Днес тук могат да се видят множество отбранителни крепости и укрепени пазарни градове.

Зеления Перигор, носещ името си от смарагдовите долини, пресичащи се от множество реки и потоци, не е много популярен, тъй като той е повече подходящ за тиха и спокойна почивка. Най-стария оцелял имот в Нонтрон, главния град в региона, е Шато дьо ла Мот, което се превежда „Замък на малък хълм“. Този исторически обект датира от 1478 година и е построен за сестрата на Франсис I. Района е перфектната дестинация, ако искате да си взаимодействате със спокойния живот на местните жители.

Варовиците около Перигьо са причина за името на Белия Перигор. Града е префектура на департамента и столица на региона. Той е и седалището на Римската католическа епархия.  Тук ще намерите амфитеатър и останки от храма на галската богина Весуна и луксозна римска вила, които са реставрирани. Катедралата Св. Фронт е построена след 1120 г. и е възстановена през 19 век. Тази част на Дордон е известна  като „люлка на човечеството“, поради богатството на праисторически обекти, най-значим от които е пещерата Ласко (близо до Монтиняк), чиито изображения на бизон, коне, глигани, бикове и други животни (но не и на хора), датират отпреди 17 000 години.

Пещерата е открита от четирима юноши през 1940 г. и съдържа най-удивителната съкровищница на праисторически рисунки по стените, но с цел да се съхранят ценните стенописи тя е затворена за обществеността през 1963 г. и е пресъздадена на 200 метра встрани под формата на Ласко-2.

Център на праисторически изследвания е малкото градче Лес Ейзи, където през 19 век в долината на река Везер археолози се натъкват на необичайно богата гама от древни обекти, датиращи отпреди 40 000 години. Тя е обявена от ЮНЕСКО за световно културно наследство и до днес в нея са открити 147 праисторически обекти от ерата на палеолита и 25 украсени пещери. Града е дом и наскоро възстановения Музей на предисторията.

източник

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s