100 години от рождението на Джулия Чайлд

Снимка: smithsonianmag.com
Днес излезе биографична книга, а „Гугъл“ посвещава логото си на една от иконите на съвременна Америка – знаменитата готвачка Джулия

А в САЩ беше издадена биографичната книга Dearie: The Remarkable Life of Julia Child, написана от Боб Шпиц, съобщи Асошиейтед прес.

Още от първата си поява в телевизионното предаване French Chef по телевизия Пи Би Ес (PBS) през 1963 г., Джулия Чайлд се превръща в ключова фигура за „пробуждането“ на американците към удоволствието от добрата храна.

Тя става известна с ръста си (1.83 м.), специфичния си глас, невероятната си прямота и неуморното си чувство за хумор.

Родена под името Джулия Макуилямс, най-известната американска готвачка израства в предградие на Лос Анжелис и учи в пансион до Сан Франциско. След като завършва колежа Смит, по време на Втората световна война работи като чиновник в Службата за стратегическо разузнаване (OSS), предшественика на ЦРУ, в Бирма. Там среща Пол Чайлд, за когото се омъжва.

След сватбата семейството се премества в Париж, където той работи в посолството на САЩ до 1954 г. За да не скучае, Джулия Чайлд се заема сериозно да разучи френската кухня, като записва курсове в известната кулинарна школа Cordon Bleu. Там се сприятелява със Симон Бек и Люизет Бертол.

Снимка: hookedonhouses.net

По-късно трите отварят свое кулинарно училище, подготвят за печат и книгата „Изкуството на френската кухня“. Първият том излиза през 1961 г.

След завръщането на Джулия и Пол Чайлд в САЩ при едно нейно интервю за местна телевизия в Бостън зрителите и журналистите са толкова впечатлени, че я канят да води поредица кулинарни предавания.

След 200 предавания за класическата френска кухня, Джулия Чайлд започва нова телевизионна серия, посветена на съвременната кухня, с което значително разширява терена на кулинарното изкуство.

Следват предавания, които прави съвместно с други известни кулинари, като „Мисис Чайлд и мосю Пепен, кулинарна класика за всеки ден“. То е първото и последно кулинарно тв шоу в историята, отличено с наградата „Еми“.

Едно от убежденията на Джулия Чайлд е, че приготвянето на храната е ритуал, който заздравява семейството. Тя учи семейните двойки да укрепват любовта и секса, като готвят заедно.

Ненадминатата кулинарка и любимка на цяла Америка умира през 2004 г., два дни преди да навърши 92 години.

„Една от най-ужасните болести на съвременния свят е страхът от храната“ – казва Чайлд. И също: „Умереност, малки порции и голямо разнообразие от храни – това е моята философия за храненето“.

Тя изповядва: „Храненето и готвенето трябва да бъдат забавление!“

На български език тази година беше издадена книгата „Кулинарната мъдрост на Джулия. Основни техники и рецепти от един живот, преминал в готвене“.

През 2009 г. Мерил Стрийп изигра ролята на Джулия Чайлд във филма „Джули и Джулия“ на сценаристката и режисьорка Нора Ефрон. Това бяха реалните истории на самата Джулия Чайлди на депресираната служителка в офис Джули Пауъл (Ейми Адамс), която се захваща за една цяла година да приготви 524 рецепти за 365 дни от книгата на Джулия Чайлд за френската кухня.

Младата Джули записва своите опити и премеждия във виртуален блог, с който става известна сред кулинарните фенове…

инфо: АП, БТA ,Vesti.bg

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s