”Discovery” снима мегазаводи в Бургас

Екип на телевизията за научно-популярни и образователни предавания Discovery Channel ще пристигне в Бургас. Той ще заснеме пристигането, придвижването и инсталирането на последните две мега съоръжения, необходими за ново производство на бургаската рафинерия „Лукойл“. Материалът ще бъде използван за филм за предаването на телевизията „Мегазаводи“.

Големите съоръжения ще преминат през морския град на 7 и 15 септември. Всяко едно от тях тежи 1 656 тона. Те са с размер 6,44 м ширина, 9 метра височина и дължина 60 метра, информира пресцентърът на Община Бургас.

Припомняме ви, че в края на месец май беше дадено началото на строителството на комплекс за хидрокрекинг на гудрон (с тази технология се увеличава извличането на светли горива (бензин и дизел – бел. авт.). В първата фаза от проекта на руската компания „Лукойл” ще бъдат вложени 1,5 млрд. долара. По време на събитието премиерът Бойко Борисов коментира, че това е най-голямата инвестиция в историята на България и най-крупната инвестиция на Стария континент за тази година.

Фирмата, извършваща превозването на мега машините, вече е внесла неотменима и безусловна банкова гаранция в размер на 500 000 лв., която ще бъде използвана в случай на повреждане на наличната инфраструктура по трасето, предвидено за преминаването им, коментират от община Бургас.

Поради изключителната обемност и тежест на съоръженията по улиците, през които ще бъдат превозвани, вече е извършено кастрене на дърветата, а от днес (29 август) ще бъде извършено и демонтиране на част от въздушно-контактната тролейбусна мрежа.

Съоръженията, необходими за изграждането на новия комплекс на „Лукойл“, започнаха да пристигат на територията на морския град в началото на месец юни. Те са най-тежките товари, минавали през територията на България за всички времена.

инфо: econ.bg

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s