Ел Пенон де Гуатапе (El Peñón de Guatapé)

Инфо: hobyto.com

Тази огромна скала с тегло около 10 милиона тона е една от най-необикновените в света. Ел Пенон де Гуатапе се намира в Колумбия, близо до град Гуатапе и в миналото е служила като място за поклонение на индианското племе Тахамис.

Югоизточната страна на тази огромна канара се извисява на 2 135 метра над морското равнище и е най-високата. Камъка притежава 185 куб. м скална маса и на дължина е 385 метра.

През юли 1954 г. група приятели по настояване на местния свещеник се изкачили до върха, като използвали различни подпори в пукнатините. Те се смятат за първите хора покорили Ел Пенон де Гуатапе, тъй като не е ясно дали някой от племето Тахамис го е направил преди това. Това им начинание отнело 5 дена, но усилията им били възнаградени с великолепна глека, както и ново откритие – най-отгоре те намерили непознат вид растение Pitcairma heterophila.

Склоновете на скалата са почти изцяло гладки с изключение на една дълга вдлъбнатина, която катерачите използвали при изкачването. По-късно в нея била построена каменна стълба с 649 стъпала – единствения начин да стигнете до върха днес.

През 1970 г. в околността е построен язовир, който променя околния пейзаж драстично. Изкачвайки се най-горе пред вас се открива гледка с много езера и острови.

На северната стена на камъка са изрисувани буквите „G“ и „U“, като от втората има само една вертикална черта. Гуатапе и Ел Пенол отдавна оспорват собствеността на скалния къс и жителите на Гуатапе решили да уредят този въпрос като напишат с огромни бели букви името на града си върху него. Разбира се, от Ел Пенол бързо забелязали своеволието и събрали голяма тълпа, която да се противопостави на това. И до ден днешен върху скалата се виждат буквата „G“ и част от „U“.

От 1940 година канарата е обявена от колумбийското правителство като национален паметник и местна забележителност. До върхът й може да отидете до скромната сума от 2 долара – средства, които отиват за поддържането на стълбата в добро състояние. Най-отгоре има няколко религиозни реликви и триетажна кула за наблюдение.

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s