Честито Съединение, българи!

Снимка: monitor
Снимка: monitor

България отбелязва 127-годишнината от Съединението. В цялата страна ще бъдат отслужени молебени и ще се проведат тържества с поднасяне на цветя и венци по повод празника.

Кулминацията на тържествата ще се състои в Пловдив. В 20.30 часа президентът Росен Плевнелиев ще участва в тържествената заря-проверкa пред Паметника на Съединението в града. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и народни представители ще участват също в тържественото честване в Пловдив по повод 127-та годишнина от Съединението на България и празника на Пловдив.

Столична община също организира тържествено честване, посветено на 127-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. В проявата ще се включат Общонародно сдружение „Мати Болгария” и други патриотични граждански формации, които ще проведат шествие от Паметника на Незнайния воин до Мавзолея на княз Александър Първи Батенберг от 11.00 часа.

От 11.30 часа пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг на бул. „Васил Левски” № 81 ще се състои празнично честване на годишнината. В програмата ще участват Академичен мъжки хор „Гусла” с диригент акад. Валентин Бобевски, актрисата Василка Сугарева и певицата Джина Иванова.

Съединението на Княжество България и Източна Румелия става на 6 септември 1885 г. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК). Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885, подкрепен от българския княз Александър I. 6 септември 1885 г. е забележителна дата в историята на България. Изстрадалият ни народ отхвърли една несправедливост, наложена от Великите сили чрез Берлинския договор от юни 1878 г.

Паметникът на Съединението е създаден през 1985 г. по случай 100-годишния юбилей от съединението на двете разделени части на България. Монументът представлява жена в полет и изобразява Майката Родина с лавровия венец на победата в ръце. Крилете символизират двете обединени части на България.

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s