Джурасик парк в Родопите

Снимка и текст: standartnews.com

Пазарджик.
Искате ли да се докоснете до живота на древни чудовища отпреди 5 милиона години в тропически гори и реки?

Да усетите полъха на най-древната човешка цивилизация – 3000 г. преди шумерите?

Да потънете в мистерията на Дионис и величието на деспот Слав? Ако го пожелаете, заповядайте в най-старата планина на света – Родопите. По-точно в нейните северозападни склонове, където всичко това е на път да възкръсне. При това накуп, в рамките само на 5-6 км. И с пари от Брюксел. Така Свилен Топчиев, координаторът на европроекта, го презентира при старта.

Тиранозавърът Рекс и деспот Слав са съседи в Родопите. И парите от Брюксел, оказва се, ще възкръснат едновременно. Проектът включва палеонтологичното находище край село Дорково и средновековната крепост „Цепина“ – твърдината на деспот Слав и неговата жена – латинската принцеса Маргарита Изабела.

Европроектът предвижда строеж на невиждан стъклен музей на динозаврите с най-модерните ефекти, а и с проучване, защото българи и французи са изследвали по-малко от 1% от цялото находище. А то е запазено и през ледника заради трипластовия слой глина. На родопската крепост „Цепина“ пък ще се търси гробът на латинската принцеса, защото и там проучванията са в началото си. От община Ракитово обаче готвят и още козове, с които да привлекат туристите – спиращото дъха катерене на Бърдоленд и новата въжена линия до символа на общинския център – Часовниковата кула. Има и още – пещерата Лепеница, резерватът Мантарица и кулата Градот. А с помощта на краеведа Петър Гелин легендите оживяват.

Снимка: solarnavigator.net

Освен чудовищата от креда, Ракитово крие и друго съкровище от древността – цивилизация, с 3000 г. по-стара от шумерската.

„Учените го знаят, целта е да го научат и туристите от цял свят“, споделя Свилен Топчиев, докато показва местността. Сега някогашните тропици са отстъпили място на смесени гори, а местните се хвалят, че дишат най-чистия въздух в Европа.

Като изкатериш родопските твърдини, разбираш защото бесите са го наричали „кар“ – сърцето на земята, римляните – свещената земя на Дионис, а турците „Везир“ – център на всички пътища. А легендите? За чудесата из Чепинското дефиле те са безброй. Разказват например, че древният Моби Дик – незнаен мастодонт, разцепил на две родопския връх Каркария.

Мястото и историите са толкова магически, че всичко е като сън наяве.

„Проектът започва, заделили сме средства и за пътища до обектите, а вестник „Стандарт“ е като двигател и извор на чудеса“, казва кметът на Ракитово Любомир Петков.

„Съчетано със СПА столицата на Балканите – Велинград, това може да е най-уникалното място за алтернативен туризъм“, смята кметът, избран с бюлетина на ГЕРБ. В това били убедени и френските изследователи още преди 30 г., а проф. Ербер Тома от „Колеж дьо Франс“ е категоричен за необходимост от мащабен проект и французите още при желязната завеса протягат ръка за помощ.

За съжаление дребни чиновнически спънки по нашенски пречеха на западните специалисти“, казва краеведът Гелин, който е отдал живота си на тази кауза. Именно той обобщава фактите около управлението на деспот Слав, който поискал от брата на Балдуин Фландърски ръката на дъщеря му Маргарита Изабела и превърнал Цепина в автономен район и най-здравата твърдина срещу нашествието. Фактите обаче са тъжни – принцесата умира при раждане и Слав от мъка напуска твърдината и се преселва в Мелник. Дипломацията му преди това обаче с брата на Балдуин – константинополския латински император Анри, може да послужи и на днешните български държавници като уникален пример, смята краеведът.

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.