Kумбалгарх – великата индийска стена

Снимка и текст: dnes.bg

След Великата китайска страна, Kумбалгарх  е втората най-дълга непрекъсната стена на планетата. Тя е част от крепостта Kумбалгарх , чието име всъщност носи. Учудващо е, но стената е малко известна извън региона, в който се намира.

Кумбхалгар е разположена в щата Раджастан, в западната част на Индия и се простира в продължение на 36 километра. Строежът на масивната стена започва през 1443 година и отнема почти цял век, за да се завърши. През 19-ти век стената е разширена.

Първоначално Кумбхалгар е използвана за укрепление, а сега е превърната в музей. Стената се издига на над 1000 метра над морското равнище върху много висок хълм. Kумбалгарх  има общо седем портала. Въпреки че в някои точки стената изглежда тънка, на места ширината ѝ достига пет метра.

В крепостта се помещават над 360 храма – 60 от тях за построени за индусите, а останала част за последователите на джайнизма – религия, основана в Индия и считана за предшественик на будизма.

Макар Kумбалгарх  да не е световна туристическа забележителност, желаещи да я посетят не липсват. Всички обаче трябва да са предупредени, че в някои от по-отдалечените ѝ части все още може да има скрити капани и защитни механизми.

Снимка: hoteltryavna.com
Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s