Хиляди наблюдаваха пълното слънчево затъмнение в Австралия

Жителите на североизточните райони наАвстралия и десетки хиляди туристи наблюдаваха рано тази сутрин пълнослънчево затъмнение, съобщиха международните агенции.

Около 60 000 ентусиасти в най-северната част на страната се почувстваха истински късметлии, когато облачното небе внезапно се проясни, за да им даде перфектна гледка към Луната, минаваща между Земята и Слънцето, посочва ДПА.

Почитатели на астрономията, които се събраха в района на град Керн в щата Куинсланд, на 1800 километра северно от Брисбейн, видяха пълното закриване на Слънцето от лунния диск в продължение на около две минути, посочва БТА.

В действителност най-дълго е продължило затъмнението в малкия град Порт Дъглас, където Луната напълно е закривала слънцето с 3 секунди по-дълго, отбелязва ИТАР-ТАСС. В близост до града с население малко над 4,5 хиляди души са се стекли над 20 000 туристи – основно пътници от круизни лайнери – които наблюдавали удивителното небесно явление от палубите на корабите.

Жителите на намиращия се южно от Кернс град Брисбейн видяха непълно затъмнение – Луната закри над две трети от слънчевия диск. На жителите на най-големия град на Австралия Сидни обаче не им провървя – от ранното утро небето там беше покрито от плътни облаци, отбелязва агенцията.

Около час време беше необходимо на Луната, за да премине пред лицето на Слънцето, превръщайки деня в полумрак, посочва ДПА. Температурата спадна рязко, а типичния за изгрева птичи хор замлъкна.

Дуейн Хамачър, университетски преподавател в Сидни от коренното население, обясни, че според традиционните вярвания на аборигените Слънцето е от женски пол, а Луната – от мъжки, и, влюбени един в друг, те се преследват непрестанно по небосклона. Затъмнението е моментът, в който успяват да се сграбчат.

Слънчеви затъмнения може да се видят в различни части на света на всеки 18 месеца, но повечето от тях се случват над океана и малко хора успяват да ги видят, посочва агенцията.

Днешното затъмнение беше наблюдавано и от жителите на Нова Зеландия. В столицата Уелингтън Луната закри около три четвърти от Слънцето.

Следващото пълно слънчево затъмнение в Австралия ще бъде след 16 години – на 22 юли 2028 г., отбелязва ИТАР-ТАСС

Източник: dariknews.bg

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s