Британец посети 201 страни, без да използва самолет

Снимка: dailymail.co.uk

Британецът Греъм Хюз постави световен рекорд, посещавайки 201 страни, без да използва каквито и да било въздушни транспортни средства, съобщи „Дейли Мейл“.

За да преодолее разстоянието от почти 256 000 километра, 33-годишният пътешественик е използвал автобус, такси, влак, кораб, а част от разстоянието е изминал дори пеша. По време на пътуването компания му правела седалка за тоалетна чиния, която нарекъл Люси.

Британецът започнал пътешествието си през 2009 г, като точно на Нова година се отправил на път от родния си град – Ливърпул и го е завършил едва сега в Джуба, столицата на Южен Судан.

„Обичам да пътешествам. С постъпката си исках да покажа как един човек може да обиколи целия свят с малка сума пари в джоба“, разказва Хюз.

„Исках също да покажа, че светът не е такова голямо и страшно място, а обратното – той е пълен с хора, въпреки че не ви познават.“, добави той.

През 1426-дневното си пътуване Хюз е прекосил границите на 193 страни-членки на ООН, а също на Тайван, Ватикана, Палестинските автономни територии, Косово и на регион в Северна Африка – Западна Сахара. Попадал е в различни ситуации – прекарал е една седмица в затвор на ДР Конго по подозрение в шпионаж, бил е задържан от граничари при опит да влезе на територията на Русия.

„Главното чувство, което сега изпитвам, е благодарност към хората, които ме подслоняваха или ми показваха правилната посока“,споделя още Хюз.

По думите му в страни като КНДР, Ирак и Афганистан хората са били много по-сърдечни, отколкото в райски места като Малдивите или Сейшелските острови.

В края на пътуването си Греъм Хюз не възнамерява да си купува билет за самолет, за да се завърне по-бързо в родината си. Той предвижда да стигне до Ирландия, там да се качи на кораб и за Коледа да си е у дома.

Представители на Книгата на рекордите на Гинес вече са потвърдили, че Хюз, който е заснел пътешествието си за документален филм, е поставил световен рекорд.

Самото приключение е имало благотворителен характер – Хюз помога на организация, която се занимава с опазване на водните ресурси. Самият той е харчил много скромни суми по време на пътуването – не повече от 100 долара на седмица

Текст: fakti.bg

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.