Бъдни вечер е!

Снимка: wikimedia.org

Днес празнуваме един от най-светлите християнски празници – Бъдни вечер, посветен на дома и семейството. Според библейското предание на Бъдни вечер започват родилните мъки на Дева Мария и е начало на празненството, възславящо Христовото рождение.

Празничната трапеза включва обреден хляб, наречен „Боговица“, „Богова пита“, „Божичник“, „вечерник“, „светец“ или „харман“, замесен с „мълчана вода“ от мома или млада булка, като брашното е пресято през три сита. Меси се и „вит-превит кравай“, предназначен за коледарите.

Върху трапезата на Бъдни вечер се нареждат нечетен брой ястия – 7, 9 или 11, като поверието гласи, че колкото повече са те, толкова по-богата ще е годината. Вечерята започва с прекадяването на трапезата, стаите, оборите и градината, за да се прогонят злите духове. След четене на молитва, стопанинът разчупва питата с парата и първото парче от нея се оставя пред иконата, второто е за къщата, а останалите се разпределят на всеки член от семейството. Вярва се, че на когото се падне парата, той ще има най-голям късмет през годината, а ако тя остане в парчето пред иконата- то годината ще е добра за всички.

Обичаят повелява по време на яденето да не се става. Ако все пак се налага, то може да го направи само най-възрастният член на домакинството. Трапезата не се прибира през цялата нощ, защото се вярва, че починалите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.

Под трапезата стопанката слага слама, която се асоциира със сламата в яслата на новородения Христос. Тази слама не се хвърля. Тя се поставя в градините или под плодните дръвчета, за да раждат повече. Не се изхвърля и пепелта от бъдника – пън от плодовито дърво, който горял цяла нощ на 24 срещу 25 декември в огнището, за да се помогне на раждането на новото слънце, на новия Бог, да му даде енергия и светлина .Пепелта стопаните пръскат в нивите и лозята си – за плодородие. От нея слагат и в семето за посев.

На Бъдни вечер завършват и дългите 40-дневни коледни пости.

източник: dariknews.bg

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s