Българското знаме ще се вее на Южния полюс

Това е една от трите най-екстремни точки на Земята, които всеки се стреми да достигне – Южният полюс, връх Еверест и Северният полюс

проф. Христо Пимпирев Източник: Гергана Костадинова, БГНЕС

За първи път български флаг ще бъде забит на Южния полюс. Това каза пред журналисти проф. Христо Пимпирев, преди да отпътува днес от Летище „София“. Това е една от трите най-екстремни точки на Земята, които всеки се стреми да достигне – Южният полюс, връх Еверест и Северният полюс, допълни Пимпирев.

Проф. Пимпирев и монголският проф. Лхамсурен Дугержав заминават в 14:00 ч. за Южния полюс. Двамата са включени в състава на международна експедиция, посветена на годишнината от покоряването на полюса от експедициите на Руал Амундсен и Робърт Скот.

От Пунта Аренас самолетът с групата ще кацне първоначално при полевия лагер „Union Glaciar“, в подножието на най-високия връх в Антарктида – Маунт Винсент, за двудневна аклиматизация, след което ще продължи до полюса Там ще пренощуват на палатки при температура около минус 35-40 градуса и на другия ден се завръщат в Пунта  Аренас. От там Пимпирев ще отпътува за българската база в Антарктида, където ще се работи по три международни проекта, свързани главно с климатичните промени.

За мен това е 21-ата експедиция, живял съм три месеца на палатка с англичани при минус 20 градуса и съм свикнал, не вярвам с нещо да ме изненада Южният полюс, но все пак е едно предизвикателство, отбеляза проф. Пимпирев. Отиването ми до Южния полюс струва 43 хил. долара, което изцяло е поето от моя монголски колега, разказа учения. Според Пимпирев може би след 50 години, когато се появят българи, „направили“ богатството си със собствените си ръце, да пожелаят да практикуват екстремен туризъм. Сега такъв тип туризъм е популярен в развитите страни.

„В България отскоро и ненадейно забогателите хора все още се блазнят да ходят до Бора Бора, Хаваите и други подобни изтъркани дестинации. За богатите западни туристи емоцията е да се качат на най-високия връх на земята, да отидат в Антарктида, Арктика“, каза професорът.

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s