Уникален музей на Второто българско царство във Велико Търново

Снимка: infotourism.net

До края на януари във Велико Търново ще бъде официално открит единственият на Балканите музей на скулптурните фигури.

Според инициаторите атракцията може да превърне старата столица в една от водещите туристически дестинации в Европа, съобщава местният вестник „Янтра ДНЕС“ (dnesbg.com/kultura).

28 фигури са изработени в естествена големина от разнообразни висококачествени материали – гипс, силикони и полиестерна смола. Автор на концепцията за представянето на историческите личности и на технологията за направа на фигурите е търновският скулптор Борис Борисов, ръководил екип от 30 души.

В експозицията оживяват славните владетели от Второто българско царство цар Калоян и цар Иван Асен II. Посетителите ще могат да се снимат с фигури на царица Ирина, пленения рицар Балдуин Фландърски, папския кардинал Лъв, знатни боляри, воини и патриарси.

Музеят „Царевград Търнов“ е разположен в подножието на крепостта Царевец на ул. „Никола Пиколо“ на два етажа на площ 870 кв.м.

Снимка: dnesbg.com

Изграждането му е част от проекта „Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура в община Велико Търново“. Разработката е на стойност 6 750 000 лв., които са подсигурени по европейската оперативна програма „Регионално развитие“. За интериорното решение на музейната експозиция са отпуснати 457 000 лв.

В залата на „Средновековните занаяти“ са представени различни майстори заедно с откритите при разкопки във Велико Търново артефакти – монетарят Златко, зидарят бай Станул, каменоделецът Камен и ковачът Желязко.

В залата „Средновековна оръжейна“ туристите могат да видят мечове, щитове, копия, лъкове, стрели, арбалети, които са били на въоръжение през Средновековието. До тях са два макета на стенобойни машини.

В тронната зала на царския дворец сред пищна украса и стенописи цар Иван Асен II и царица Ирина Комнина са първите владетели, с които ще се срещнат посетителите.

Туристите могат да видят също интериор на болярско жилище, параклис и къща на човек от по-низшите социални слоеве.

Снимка: infotourism.net

С фигурата на цар Калоян започва експозицията на втория етаж в музея. Владетелят присъства в две исторически сцени – коронацията от папския кардинал Лъв и пленяването на император Балдуин по време на битката при Адрианопол през 1205 г.

Сцената „Духовност“ представя болярско ктиторско семейство. До тях иконограф изписва образа на св. Димитър в старинен храм, а чирак му стрива поредния цветен пигмент в хаванче.

Последната зала в експозицията представлява възстановка на скрипторий. Сред рафтовете, отрупани с книги и свитъци, зад високо писалище-катедра, монах пише с паче перо, а друг чете.

Разходката завършва в мултимедийната зала, където на туристите ще бъдат прожектирани филми за историята на славния Търновград.

Туристите ще имат възможност да обличат различни костюми от епохата и да се снимат като участници в представените сцени.

Снимка: borbabg.com

Текст: vesti.bg

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s