В Пловдив ще е най-големият сладководен аквариум

Снимка: inews.bg

Със 152-та вида различни тропични риби и 20-те вида, които се срещат в басейна на река Марица в Пловдивския регион, това е най- богатият на видове.

В Регионалния природонаучен музей в Пловдив откриха нов сладководен аквариум. Със 152-та вида различни тропични риби и 20-те вида, които се срещат в басейна на река Марица в Пловдивския регион, това е най-богатият на видове сладководен аквариум в България, заяви директорът на музея Огнян Тодоров.

По думите му посетителите ще имат възможност да видят пирани, цихлиди, аруана, и др. екзотични видове. Насочили сме се към образоването на младото поколение в областта на биологичните науки, каза Тодоров. Друга новост са интерактивните модули, допълва още БТА.

Това са снимки на бозайници, птици и земноводни с бутони, като след натискането им се възпроизвежда звук, характерен за даденото животно. Залите за бозайници и птици са с нови експонати, а залата за минерали е затворена за обновяване, съобщи директорът на музея.

Благодарение на тези новости по думите му за последните две години посещаемостта на природонаучния музей в Пловдив се е увеличила четири пъти. Имаме идея да направим отделна зала само с български видове риби и пеперударник (зала с живи пеперуди), но всичко е въпрос на финансиране, каза Тодоров. Предстои сериозен ремонт на конструкцията на сградата, която е строена през 1881 година, съобщи директорът.

По думите му има няколко счупени греди и становището на специалисти е, че сградата е опасна. В момента ръководството на музея избира проект. След това ще бъде обявена обществена поръчка за изпълнител.

Музеят ще затвори за около 5-6 месеца, защото освен подмяната на носещата конструкция на сградата ще бъдат сменени витрините и осветлението, обясни Тодоров.

Снимка: inews.bg

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s