На 15 февруари астероид ще премине само на около 30 000 km от Земята

На 15 февруари астероидът 2012 DA14 ще премине само на около 30 000 km от Земята – разстояние, съизмеримо с височината на орбитите на геостационарните спътници, съобщиха от НАО – Рожен.

Популярният напоследък астероид 2012 DA14 е открит на 23 февруари 2012 от OAM Observatory, La Sagra Испания. Астероидът е от класа на така наречените Близки до Земята обекти или NEO (Near-Earth Object), а по типа на орбитата спада към групата Аполо – близък до Земята астероид, чиято орбита пресича орбитата на Земята подобно на астероида 1862 Apollo.

Физическите параметри на астероида не са добре изучени, което го прави важна цел на много астероидни програми. Изчисленията на орбитата базирани на 191 наблюдения за периода 2012.02.23 – 2012.05.12 показват, че на 15 февруари 2013 г. астероидът ще премине на 0.0002 AU (29 920 km) от центъра на Земята с относителна скорост 7.78 km/s. Оценките за размера на астероида са в интервала 35 m – 79 m.

Снимка: cross.bg

Анализите показват, че няма опасност от сблъсък при преминаването на 15 февруари, успокояват от обсерваторията. Двата основни механизма за класификация на вероятноста за сблъсък и степента на сериозност на този сблъсък са Торинската скала (Torino Impact Hazard Scale) и скалата Палермо (Palermo Technical Impact Hazard Scale). Първата е описателна, и целта и е да даде оценка на последствията от възможен сблъсък.

Тя взима под внимание вероятността за даден сблъсък, както и евентуалните последствия от него. Степените и са от 0 до 10, като 0 означава никаква опасност от сблъсък или никакви последствия от сблъсъка. Втората скала е значително по комплексна, взимаща под внимание много повече детайли, и при нея степените не са цели числа, които може и да са отрицателни. Риска от сблъсък през февруари според Торинската скала е 0, а според скалата Палермо е -3.67, което означава много малко вероятно събитие.

Въпреки близкото си преминаване астероидът няма да бъде видим с невъоръжено око. Дори за любители на астрономията разполагащи с наблюдателна техника ще бъде предизвикателство да заснемат този обект. В периода 15 – 25 февруари ще бъде видим през цялата нощ, преминавайки през съзвездието Цефей, но звездната му величина рязко спада от 12 mag на 15-ти до 20 mag на 25-ти. Друга пречка за неговото наблюдение е голямото му собствено движение, особено в моментите около 15-ти, когато е и най-ярък.

Advertisements

One Comment Add yours

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s