Дамите в Париж вече имат право да носят панталони

След 200 години забраната жените в Париж да носят панталони беше отменена

Източник: ЕПА/БГНЕС

След 200 години забраната жените в Париж да носят панталони беше отменена. На 31 януари френският министър за правата на жените Наджат Вало-Белкасем официално направи невъзможно арестуването на жена с панталони във френската столица.

Законът изискваше жените да искат специално разрешение от полицията да се обличат като мъже в Париж, а в противен случай рискуваха престой в ареста. През 1892 и 1909 г. в закона бяха внесени поправки, позволяващи на жените да носят панталони, „ако държат кормило на велосипед или юздите на кон“.

Законът беше в сила до сега, въпреки многобройните опити за отмяната му, отчасти защото властите заявиха, че неприлагащото се правило не е техен приоритет и е част от френската „правна археология“.

През юли обаче в публичен иск до Вало-Белкасем Ален Юпер, сенатор и член на консервативната партия Съюз за народно движение (СНД), заяви, че „символичното значение“ на закона „може да засегне модерната ни чувствителност“ и поиска от министъра да го отмени.

Вало-Белкасем се съгласи и публикува комюнике на 31 януари, в което се казва:

„Тази разпоредба е несъвместима с принципите на равноправие между мъжете и жените, които са записани в Конституцията и в европейските ангажименти на Франция. От тази несъвместимост произтича мълчаливата отмяна на разпоредбата“.

Наредбата датира от 17 ноември 1799 година и е била въведена от революционното движение на санкюлотите.

Те настоявали да носят панталони, като знак за противопоставяне на буржоата, които носели панталони тип бричове, наречени кюлоти.

Заразени от исканията на санкюлотите, парижките жени също поискали да носят панталони, но санкюлотите не одобрили идеята и приели наредба, с която им забранявали официално да носят панталони и натоварвали полицията да следи за изпълнението за забраната.

През годините много пъти са правени опити да се отмени дългогодишната забрана за носене на панталони във френската столица, но без успех.

През 2011 година инициативата бе на сенаторката Маривон Блонден – представителка на социалистите в горната камара на парламента.

Тя внесе в Сената предложение за закон, в който парижката полиция да бъде заставена да отмени многовековна наредба, забраняваща на жените във френската столица да носят панталони.

Преди сенаторката Блонден и други се опитаха да постигнат отмяната й.

Още през 1887 г. феминистката Мари-Роз Астие дьо Валсер отправила подобно искане до парламента, но то не било уважено.

През 2004 г. депутатът от Съюза за народно движение Жан-Ив Югон настоял тогавашният министър на равенството Никол Амлин да отмени наредбата. Тя му отвърнала, че няма нужда, защото обхватът й на приложение бил изцяло символичен.

Подобна била реакцията и на полицията в Париж миналата година. Парижкият общински съвет настоял пред нея за отмяната на наредбата.

Но полицията нарекла тази полицейска наредба „юридическа археология“ и подчертала, че не е приоритет на парижките полицаи да се занимават с нейната отмяна.

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s