Mощността на взрива на руския метеорит е над 300 килотона

Снимка и текст:  БТА

Мощността на взрива, избухнал при навлизането в атмосферата на метеорита над руската Челябинска област, по оценка на НАСА е била от 300 до 500 килотона, предаде ИТАР-ТАСС. Това е около 20 пъти повече от мощността на атомната бомба, хвърлена над Хирошима.

Болидът с диаметър 15 м и маса около 7 000 тона, е навлязъл в атмосферата на Земята със скорост минимум 64 000 км/ч, смятат в американската космическа агенция, и се е взривил на височина от 19 до 24 км. Данните донякъде се различават от тези на Руската академия на науките. Според руските специалисти метеоритът е влязъл в атмосферата с 54 000 км/ч и е избухнал на 30-50 км височина.

Представителят на отдела на НАСА за изследване на метеорни тела Бил Кук заявил за ИТАР-ТАСС, че падналият на територията на Русия обект се е откъснал от разположения между Марс и Юпитер пояс на астероидите.

Той подчертал, че откриването предварително на подобно космическо тяло е изключително трудно – за тази цел земните телескопи трябва да бъдат насочени в нужната посока в точно определено време.

НАСА възприема сериозно заплахата от сблъсък на Земята с други космически тела и ежегодно харчи за наблюдение на обекти в околоземното пространство 20 млн. долара, докато преди няколко години заделените за тази програма средства били едва 4 милиона долара, добавил той.

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s