Сетенил де Лас Бодегас – Градът под скалите

1183
Снимки: klyker.com / Текст: hobyto.com

Използван в миналото като винарска изба на прочутите винарни Бодегас, Сетенил де Лас Бодегас днес е популярна дестинация в Испания, където туристи от всички краища на света идват да видят какво е да живееш под огромна канара.

Записките за населените места в региона датират от ХII в., когато Андалусия е била под окупация на арабите, но археологическите находки показват, че пещерата-жилище е населявана преди повече от 25 000 години.

Това обяснява първоначалния вид на малкото селце, където къщите са издълбани в по-голямата си част директно в камъка, което придава на Сетенил де Лас Бодегас уникален вид сред всички останали красиви бели села, известни като „pueblos blancos“. Докато повечето от тях са изградени върху зъбери и отвесни скали, това е издигнато под мрежа от пещери над река Трехо и има население от 3016 души.

Сетенил има какво да предложи на своите гости. Тук може да опитате хубаво вино, световно известни деликатеси като чоризо и сердо, забележителности, които заслужават да се посетят и предизвикателни туристически маршрути. Въпреки всички тези изобилства, повечето хора идват на това място, най вече за да се насладят на полупещерните къщи, построени в скалата. Те са обзаведени като всички други домове в селото, но имат много повече чар и в тях винаги е прохладно.

Тесните улички на градчето са кошмар за шофьорите, но благословия за пешеходците, които искат да се разходят из тях и да открият красотата им. Някои са напълно покрити от скали и представляват невероятна гледка и подслон от жаркото слънце.

Ако уникалната архитектура на бялото село от римски произход не ви впечатли, то Арабската крепост, готическата църква Encarnación или римските руини на Acinipo със сигурност ще ви накарат да не съжалявате, че сте пътували до красивата Андалусия.

Натиснете на снимките за цял размер.

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s