50 града ще се включат с мартеница в подкрепа на „Велико Търново – Европейска столица на културата’’


Велико Търново.
 Около 50 града в света са заявили желание да се включат в инициативата „Регион Велико Търново – Европейска столица на културата” като закичат мартеници на знакови места. Това съобщи Нелина Църова, директор Дирекция „Култура“ в Община Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“- Велико Търново.

„Можем да се похвалим, че във всички градове в чужбина, където изпратихме мартеници, са ги получили, готови са с местата, където ще ги окачат, разполагаме дори със снимки на сгради, площади, възлови места, където ще бъде украсено с нашата мартеница и с логото на нашата кандидатура”, каза Църова.

От Общината очакват да получат и обратната информация, след като на 1 март окачат мартениците, да се получат и видеоматериали. В 11.00 часа в целия регион Велико Търново по различен начин ще бъде отбелязана Баба Марта, под надслов „Мартеницата българският символ в Европа“.

Във всичките 10 общини в област Велико Търново са подготвили инициативи за 1 март, в подкрепа на Регион Велико Търново за Европейска столица на културата. Двете общини Горна Оряховица и Лясковец ще се свържат помежду си с изплетен шнур, на който са окачени 120 мартеници. Представители на двете общини ще се срещнат на границите между двете общини.

В Полски Тръмбеш ще направят мартеници под формата на подкови, в центъра на Елена ще експонират мартеници. В Сухиндол са направили съоръжение, което представлява мартеница.

„Регион Велико Търново действително ще отбележи празника първи март като чисто български ден и ще подкрепи идеята за кандидатура за Европейска столица за културата”, каза Църова.

Инициативата ще завърши на 21 март с настъпването на астрономическата пролет. Тогава ще бъде организиран флашмоб пред магнолията до Централната поща, където минувачите ще могат да вържат за здраве своите мартеници.

Галина АЛЕКСАНДРОВА / Информационна агенция „Фокус“

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s