Наблюдаваме звезден дъжд от Земята

Звезден дъжд

До 26 април на нашата планета се очаква поредният метеорен дъжд. Всяка година през април праховите и по-големи частици от кометната опашка влизат в атмосферата на Земята и изгарят.

Потокът Лириди се наблюдава ежегодно в периода от 16 до 26 април, а максимумът е на 22 април. За нашата страна най-близкото до максимума на метеорния поток удобно време за наблюдение е в нощта на 21 срещу 22 април – след залеза на Луната в 4.24 ч., и в нощта на 22 срещу 23 април – след залеза на Луната в 4.54 ч. (за София), съобщава сп. „Астрономия”.

Названието си Лиридите носят поради това, че радиантът на потока (областта от небесната сфера, която е източник на метеорите) се намира в съзвездието Лира. Активността на Лиридите не е много висока, около 10-20 метеора на час, но понякога метеорният дъжд се засилва. Скоростта на метеорите е 48 км/с. Изгаряйки в атмосферата, те произвеждат светлинни линии, които може да се наблюдават в течение на няколко секунди.

Учените свързват произхода на потока с кометата C/1861 G1(Thatcher). За този метеорен поток съществуват данни отпреди 2500 години.

Източник: dariknews.bg

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.