Марин Райков: България ще подкрепи забраната за пестицидите

Снимка: Стандарт

София. Българското правителство ще промени позицията си отностно пестицидите, от които измират пчелите. Това предаде БНР от срещата на протестиращите пчелари с премиера Марин Райков и министъра на земеделието Иван Станков.

На предстоящото гласуване в Европейската комисия на 29 април правителството ще подкрепи забраната за пестицидите.

До момента 13 страни членки подкрепиха забраната за вредните за пчелите пестициди. Това стана на първото гласуване, което се проведе в средата на март в Брюксел. Тогава страната ни не даде окончателен отговор и по-скоро клонеше към това да приеме вредните за пчелите пестициди.

По думите на служебния министър на земеделието Иван Станков пред БНР,  тогавашното ни решение  било взето в полза на позициите на Германия, която също се въздържа.

Позицицията на страната ни да не забранява вредните вещества за пчеларството в България предизвика недоволство сред родните пчелари. Те организираха национален протест и настояха правителството да промени първоначалното си решение.

В тази връзка днес Марин Райков лично посети протестиращите производители на мед, които се събраха на митинг между Министерски съвет и президентството.Той им обеща, че България ще гласува „против“ употребата на вредните вещества.

Освен премахването на използваните вредни пестициди, пчеларите настояха и за европейско субсидиране на сектора. То им бе обещано от земеделския министър Иван Станков. Той бе категоричен, че в новата селскостопанска политика в периода до 2020 година страната ни ще търси субсидиране с евросубсидии.

Около 30% от българските пчели след употребата на неоникотиноидни пестициди през последната година. Протестиращите пчелари алармираха служебния кабинет, че ако измирането на насекомите продължи с тези темпове, до две години в страната няма да остане нито една пчела.

Инфо: Стандарт

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s