Похвално! Отец Иван купи цяло село за бездомните

Снимка и текст: dnes-24.com

Цял нов квартал изникна през последната година в монтанското село Якимово, където отец Иван от Нови Хан вече е закупил 38 къщи. В тях той е настанил 100 бездомни и бедни хора, които се издържат със земеделие, като си помагат взаимно.

Като семена на добротата е благородното дело на отец Иван.  Воден единствено от желанието да помогне на бедните и бездомните сърцатият свещеник създава нови селища, като купува стари къщи и в тях настанява хората, останали без подслон, съобщава в свой репортаж БНТ.

За да може да се издържа малката общност, която е създал отец Иван, всеки трябва да се труди и да помага на другите.

С напътствията и помощта му хората засаждат и отглеждат различни плодове и зеленчуци, грижат се и за домашни животни. По този начин осигуряват и голяма част от прехраната си, разказва пред БНР една от заселничките Антония.

“Винаги съм си мечтала да съм самостоятелна, да си имам собствена къща, с голям двор и да си насадя каквото си искам. Да си направя красива градина, с райграс, лебеди, люлки и мечтата ми се сбъдва.”

Свой дом има и Мариян. Той живее от две години в Якимово с жена си и четирите си деца. Освен за кокошките в двора, с удоволствие се грижи и за трите коня, които отец Иван му е поверил. С тях си помагат при земеделската работа:

“Мечтая да имам много коне и да сме добре, здраве в семейството.”, казва той.

Отец Иван има идея да построи летен лагер за децата, където ще почиват и учат чужди езици. Той е поел таксите за детска градина, плаща сметките за ток и вода на всички от общността. Парите осигурява от спонсори и дарители и вярва, че хората трябва да си подават ръка в труден момент.

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s