Откриха археологическият парк „Нов живот за миналото“ в Раднево

Нов живот за миналотоАтракцията „Звук и светлина“ даде бляскавото начало на вече завършения Археологически парк „Нов живот за миналото“ в Раднево. Проектът е уникален за страната, защото за първи път на място, където няма разкрити археологически обекти, се прави репродукция на открити архитектурни паметници.

На площ от 13 дка са изложени порта от ранновизантийската крепост, която се явява и вход към комплекса, фрагмент от крепост от същия период – кръгла кула с части от прилежащите й крепостни стени, раннохристиянска базилика като се предвижда и възстановяване на част от западната стена и колонадата в руинен вид, стражева кула със стопанска сграда от Римската епохазидан гроб от римската епоха; две защитни покрития, под които са експонирани макети на гробове, жертвоприношения, селища и светилища.

Цената на билета за посетители в момента е 7 лева, което е заложено в предварителните разработки по проекта. В тази сума е включена беседа с екскурзовод или аудио гид в зависимост от предпочитанията на туристите. От община Раднево обясниха, че ще направят необходимото цената да бъде намалена като се има предвид затрудненото финансово положение на хората. Директорът на парка Красимир Игнатов обясни, че в момента се разработва програма за работа на обекта, атракциони, евентуални исторически възстановки и др.

По проекта вече са възстановени допустимите до момента суми, които възлизат на около два милиона лева, обясни координаторът на проекта Моника Стоилова. Тя припомни, че общата стойност за изпълнението на обекта е малко над 4 млн. лв, а финансовото участие на Община Раднево е с 900 хил. лв. като авансово са и преведени 1 135 000 лв. /текст: http://dariknews.bg /

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.