Откриха голям релеф на Зевс над Старосел

Снимка: БГНЕС

Екипът на д-р Иван Христов откри голям оброчен релеф на античния бог на боговете Зевс при течащите в момента археологически разкопки на Националния исторически музей на връх Кози грамади в Северна гора, над с. Старосел. Това съобщи директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Той е много по-голям от откритите до сега оброчни плочи и вероятно е централната икона на античния храм.

В момента на изваждането на оброчния релеф археолозите са били озадачени от странна случка. Над тях е започнал да кръжи огромен скален орел. В античността Зевс често е изобразяван като скален орел и по-младите археоложки започнали да си шепнат, че бог Зевс е дошъл да види какви ги вършат археолозите със светилището му, информира още агенция Фокус.

Крепостта на връх Кози грамади, изградена в VІ-V в. пр. Хр. е била столица на тракийско племе, обитаващо тази част на България в античната епоха. Прочутите гробници при с. Старосел са всъщност некропола (гробището) на обитаващите града на върха тракийски аристократи.

Източник

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s