Откриха голям релеф на Зевс над Старосел

Снимка: БГНЕС

Екипът на д-р Иван Христов откри голям оброчен релеф на античния бог на боговете Зевс при течащите в момента археологически разкопки на Националния исторически музей на връх Кози грамади в Северна гора, над с. Старосел. Това съобщи директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Той е много по-голям от откритите до сега оброчни плочи и вероятно е централната икона на античния храм.

В момента на изваждането на оброчния релеф археолозите са били озадачени от странна случка. Над тях е започнал да кръжи огромен скален орел. В античността Зевс често е изобразяван като скален орел и по-младите археоложки започнали да си шепнат, че бог Зевс е дошъл да види какви ги вършат археолозите със светилището му, информира още агенция Фокус.

Крепостта на връх Кози грамади, изградена в VІ-V в. пр. Хр. е била столица на тракийско племе, обитаващо тази част на България в античната епоха. Прочутите гробници при с. Старосел са всъщност некропола (гробището) на обитаващите града на върха тракийски аристократи.

Източник

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s