Правителството в Индия призна делфините за личности

Делфините са втори по интелигентност на Земята след хората, твърдят зоолози. Затова властите в Индия определиха бозайниците като „нечовешки личности”.

Целта е да бъде спряна експлоатацията на умните бозайници, използването им за храна и забавления и убиването им при лов на риба тон. Последните научни открития дават основание да се смята, че делфините притежават собствена идентичност.

Те могат да научат по-прост символен език, комуникират помежду си и имат знаци, с които се представят един на друг като личности. Скорошни изследвания дори са доказали, че делфините се обръщат помежду си по имена и могат да запомнят имената на свои познати, чието име са чули само веднъж преди 20 години.

Те развиват свой собствен сигнал още като малки и след това винаги го използват, за да покажат на другите делфини кои са. Те са от малкото животни, които могат да се смеят, да играят, да се разпознават и изследват в огледало и да разбират човешки сигнали.

Засега няма доказателства, че делфините притежават собствен език, но комуникират с помощта на богата гама от звукови и ултразвукови сигнали. Делфините също като хората  разполагат с нагъната мозъчна кора, която обаче не е толкова разпределена по функции като човешката. Американските учени смятат, че делфинският мозък е поел по друг еволюционен път на развитие много рано в еволюцията на бозайниците, но въпреки това показва твърде много сходства с човешкия. Последните изследвания показват, че делфините са дори много по-умни от шимпанзетата, които пък могат да достигнат интелекта на 3-годишно дете.

Радослав Сидеров
Facebook / Twitter

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.