Откриха тракийска колесница на 2500 г.

Снимка: Rex
Снимка: Rex

Археолози откриха двуколесна каляска с впряг от два коня, заровени край Свещари преди 25 века. Ръководителят на експедицията проф. Диана Гергова съобщава, че уникалните находки са намерени на могила 28 А, на метри от голямата Омуртагова могила, в чиито недра миналата есен тя откри златно съкровище на тракийския цар Котела.

Двуколката, открита тази седмица е част от погребална церемония, състояла се в ІV-ІІІ век пр н.е. Открити са също и метални останки от колесницата, шини и колела, а също и бронзови елементи, служили за украса на каляската и на конските сбруи.

Двата коня са били погребани в правоъгълни саркофази, а главите им били положени върху каменни блокове, сочат първоначалните проучвания.

Цяло чудо е, че находките са оцелели, тъй като районът е бил многократно атакуван от иманяри. Арехолозите твърдят, че могилата е разкопавана с багери, а в земята е открита пластмасова бутилка от минерална вода, което разкрива, че един от набезите е бил през 2001 г., когато резерватът вече е бил под закрилата на ЮНЕСКО и достъпът до могилата би трябвало да е строго контролиран.

Намерената двуколка край Свещари няма аналог в България. Други колесници са открити в района на Стрелча и край Враца, но те са с по четири колела. В стенописите на Казанлъшката гробница обаче е изографисана двуколесна колесница и откритият току-що артефакт само потвърждава теориите на учените, че в нашите земи в древността е процъфтявала тракийската култура, обясни Диана Гергова.

Снимка: Rex
Снимка: Rex
Снимка: Rex

Радослав Сидеров
Facebook / Twitter

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.