Мистерия: Къде се крият свитъците на Търновската школа ?

Таен проход води до килифаревската обител

Повече от 1000 години иманяри търсят таен проход, прокопан под Килифаревския манастир. Той е свързвал обителта и крепостта с извор.

Археологът доц. д-р Мирко Робов обаче открива мистериозният тунел през 2009 г. Тайният вход на тунела се намира на коритото на р. Веселина. Той е изцяло запазен, а тунела минава през цялата гора, като достига северната порта на светата обител и свършва в нейната вътрешност (дължина 200 м.).

Според археолозите тунелът имал две основни функции: да подсигурява сигурен път за бягство в случай на обсада и за снабдяване на обителта с храна и вода.

Според легендата, в Килифаревският манастир увити във восък се съхраняват свитъците от библиотеката на Търновската книжовна школа, която е скрита след падането на Царевец.

Именно Петко Славейков споменава за библиотеката и вярва, че тя се съхранява на тайно място в района на манастира или край село Беляковец.

Основател на Килифаревския манастир е българският духовник Теодосий Търновски с помощта на цар Иван Александър. Смята се, че това се е случило между 1348 и 1350 г.

Най-известният ученик на Килифаревската книжовна школа е българският патриарх Евтимий Търновски.

Манастирът е бил обграден от стабилни крепостни стени като в средата на двора се е издигала висока, няколкоетажна кула за наблюдение на Хаинбоазкия проход.

Това обаче не е било достатъчно и Килифаревската крепост е била разрушена, а голямото книжовно средище – унищожено. Векове след това през 1718 г., манастирът е възстановен отново на днешното си място.

При археологически проучвания между 1974 – 1988 г. са разкрити останки от две крепости от различни епохи, както и манастир от времето на Търновското царство.

Радослав Сидеров
Facebook / Twitter

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.