Тайфунът Хайян взима най-малко 1200 жертви

Снимка: .netinfo.bg

Филипинският Червен кръст съобщи, че над 1000 души са станали жертви на тайфуна Хайян в крайбрежния град Таклобан, който е на практика разрушен от бурята.

Най-малко 200 други са загинали в тежко засегнатата провинция Самар, предаде Ройтерс.

Оценките са от предварителните доклади на Червения кръст, съобщи Гуендолин Панг, генерален секретар на филипинския му клон.

Над 1000 тела са били забелязани във водата в Таклобан от екипите на Червения кръст, а в Самар е съобщено за около 200 смъртни случая. По-точни цифри ще бъдат получени след преброяването на телата.

Приближаването на тайфуна Хайян принуди Виетнам да евакуира над 200 000 души. Очаква се Хайян да помете централната част на страната утре,

два дни след преминаването си през Филипините. Виетнамските власти извършват евакуация в най-малко четири крайбрежни провинции, но медиите съобщават, че някои убежища са пренаселени, като в тях има голям брой жени, деца и старци.

Училищата са затворени, а жителите на изложените на най-голям риск населени места са евакуирани на по-високи места. Близо 170 хиляди войници са мобилизирани за спасителните операции след пристигането на тайфуна.

Скоростта на ветровете, съпътстващи Хайян, достига 315 километра в час, което го прави един от най-силните тайфуни от десетилетия. Очаква се той донякъде да е отслабне, достигайки Виетнам, но все още ще е в категорията на супертайфуните. Авиокомпания „Виетнам еърлайнс“ предупреди, че в неделя някои полети може да бъдат отменени или забавени.

Източник: БТА, БГНЕС    

 

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.