Откриха вампир и в Раднево

Снимка: radnevo.acstre.com

Вампирско погребение разкриха археолози край Раднево. Гробът е от края на ХI – началото на ХII век. 40-годишен мъж е бил погребан със специален ритуал срещу вампирясване. Това е третият вампир, открит по нашите земи, след находките в Созопол и Перперикон.

На откритието ръководителят на експедицията Пламен Караилиев попаднал при проучването на некропол по течението на река Сазлия в землището на село Знаменосец. Запазена е само горната половина от скелета, долната била буквално размазана от огромен каменен къс. Според Караилиев това било доста разпространена практика през Средновековието.

Няколко десетки са разкритите върху площ от почти 900 кв. м християнски погребения, което дава основание да се предполага, че в съседство е имало селище.

Върху същия терен са намерени и останки от подготвена за изографисване хоросанова мазилка, като въпрос на време е откриването на останки на православната черква. При разкриването на гробовете са открити няколко тракийски, римски и средновековни монети, чието проучване предстои.
Живот на това място е имало от времето на неолита и ранножелязната епоха, коментира Караилиев. Основание за това му дават както намерените керамични фигурки на божества и идоли, така и рядко срещаните по нашите земи железни печати за украса на глинени съдове.

Разкопките са продължили три месеца, в тях са участвали 28 безработни мъже и жени от Раднево и околните села. Парите идват по Оперативна програма „Регионално развитие“.

(в. Преса, печатно издание, брой 330 (681 от 3 декември 2013) 

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.