Мистерията на Еленските камъни в Монголия

deer-stones-52

На пасищата в северна Монголия и южен Сибир лежат разпръснати стотици мегалити носещи загадъчни рисунки, които изобразяват летящи елени. Известни като еленските камъни, тези отвесни каменни плочи са високи от 1 до 5 метра и често се срещат в малки групи, или концентрирани в по-големи групи, често в съчетание с каменни надгробни могили, които се наричат „khirigsuur“.

Има над 900 еленски камъни в Централна Азия и Южен Сибир, от които 700 са само в Монголия. Предполага се, че тези монументи са създадени от номади от Бронзовата епоха, преди около 3000 години.

Еленските камъни обикновено са от гранит или нефрит, в зависимост от това, кой материал се среща най-често в региона. Елените заемат важно място в почти всички камъни. По-ранните камъни имат много прости изображения на елени, но с напредване на времето лесно се забелязват все по-сложните дизайни. В разликата от 500 години могат да се забележат елени в летяща поза. Понякога елените държат слънце с рогата си.

Еленът и слънцето е много често срещана асоциация в Сибирския шаманизъм. Известни татуировки на погребани воини са: елени с рога, украсени с главите на малки птици. Изобразяването на елен – слънце – птица, най-вероятно символизира духовната трансформация на шамана от земята към небето: преминаването от земния към райския живот.

Фактът, че много често срещани по воините са татуировките с елени, води до мисълта, че те са вярвали в силата на елена и неговото изображение ще защитава воините от опасни сили. Друга теория е, че духът на елена служи като ръководител на душата на воина към рая.

Автор: Радослав Сидеров
Социални мрежи: Facebook Twitter Google +
Харесайте Сетланс (България) във Facebook

Ако статията Ви е харесала, можете да ни подкрепите, като я споделите в социалните мрежи!

Advertisements

Моля, спазвайте правилата за писане на коментари! Можете да ги откриете в секцията "За нас".

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s